ΔΝΤ: Ήπια άνοδος της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2017

ΔΝΤ: Ήπια άνοδος της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2017
H παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική και τη φετινή χρονιά μετά την επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο World Economic Outlook του Οκτωβρίου.

Το Ταμείο προβλέπει μια ήπια άνοδο της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2017, με ώθηση από την ενίσχυση των αναδυόμενων αγορών.

«Μειώσαμε ελαφρώς τις προοπτικές ανάπτυξης των ανεπτυγμένων οικονομιών για το 2016, ενώ ανεβάσαμε λίγο αυτές του υπόλοιπου κόσμου» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ.

Αναλυτικά το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 3,1% το 2016.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα επεκταθούν μόλις με 1,6%, έναντι 2,1% την προηγούμενη χρονιά και 1,8% που προέβλεπαν τον Ιούλιο οι αναλυτές του οργανισμού με έδρα την Ουάσιγκτον.

Επιβράδυνση σε ΗΠΑ και ανησυχία για το Brexit

Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας στο 1,6% από 2,2% τον Ιούλιο, μετά το απογοητευτικό πρώτο εξάμηνο. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα την επόμενη χρονιά και να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%,.

Το Ταμείο καλεί την Fed να αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά και εφόσον υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια σταθερής ενίσχυσης των μισθών και των τιμών.

Εν τω μεταξύ, η αβεβαιότητα μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία τον Ιούνιο αναμένεται σύμφωνα με το ΔΝΤ να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβραδυνθεί στο 1,8% φέτος και στο 1,1% το 2017, από 2,2% την περασμένη χρονιά.

H ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% φέτος και 1,5% την επόμενη χρονιά, έναντι ανάπτυξης 2% το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ