"Σφήνα" μπήκε ο Σόιμπλε στη συζήτηση Τσακαλώτου-Ρέγκλινκ για το χρέος

"Σφήνα" μπήκε ο Σόιμπλε στη συζήτηση Τσακαλώτου-Ρέγκλινκ για το χρέος
«Τα επιτόκια και οι πληρωμές δόσεων δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφερε τα… «πάνω-κάτω» στη συζήτηση για το χρέος μεταξύ Τσακαλώτου-Ρέγκλινκ στο Λουξεμβούργο, με τον Σόιμπλε από την έδρα του στο Βερολίνο να υπερτονίζει τη θέση του ότι το χρέος δεν αποτελεί το πρόβλημα και ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μείνει ενεργός παίχτης.

«Ταεπιτόκια και οι πληρωμές δόσεωνδεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα»,δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ πρέπει και θα παραμείνει ενεργό». Τοποθετούμενος ευρύτερα στη συζήτηση για την Ευρώπη υποστήριξε ότι συμφωνεί με τον Μάριο Ντράγκι στο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Όσον αφορά το ζήτημα της ενιαίας εγγύησης καταθέσεων στην Ευρώπη, τόνισε πως η Γερμανία δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει προτού μειωθεί ο αριθμός των τραπεζών. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τηνDeutsche Bank.

Από τη μεριά του οΕυκλείδης Τσακαλώτοςεξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ανακάμψει από την κρίση δημιουργώντας τις συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM, τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης στο λεγόμενο EuroWorking Group.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως, σύμφωνα με τον υπουργό, τον «ανασχεδιασμό» του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 - παρ' όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018 - έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο χθεσινό νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ