Βουλή: Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της δόσης

Βουλή: Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της δόσης
Εξι οι ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο - Πόσο κοστίζουν οι ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

Με τη γνωστή λίστα των έξι ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ,ΔΕΗ και ΕΛΒΟ) κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Θα συζητηθεί τη Δευτέρα στις επιτροπές της Βουλής και την Τρίτη θα ψηφίσει η Ολομέλεια.

Ειδικά για την ΕΛΒΟ ωστόσο ορίζεται ότι η ανωτέρω μεταβίβαση των μετοχών της, δεν επηρεάζει την ειδική εκκαθάριση υπό την οποία έχει τεθεί, η οποία συνεχίζεται, με τους ίδιους όρους και συμφωνίες, μέχρι την περάτωσή της.

Στο ασφαλιστικό, όπως αναμένονταν:

  • Αναπροσαρμόζεται το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή στο2%για κάθε έτος εξαγοράς (αντί του 15% επί του συνολικού ποσού που ισχύει).
  • Καταργείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία οιιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτωνδυναμικότητας έως δέκα δωματίων και υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων) καταβάλλουν για κύρια ασφάλιση τις μειωμένες έως το 2021 εισφορές των ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α. Έτσι οι ιδιοκτήτες αυτοί θα καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος τους (αντί 14% το 2017, 16% το 2018, 18% το 2019, 19% το 2020 και 19,5% το 2021).
  • Καταργείται επίσης διάταξη που προβλέπει την καταβολή μειωμένων εισφορών για υγειονομική περίθαλψη για ταπέντε πρώτα έτη ασφάλισηςτων υπαγομένων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) κ.λπ. και την καταβολή της διαφοράς (σε σχέση με τις κανονικές εισφορές) σε μεταγενέστερο χρόνο (βλ. άρθρο 39 παρ. 2 ν. 4387/2016).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση τουΓΛΚη αύξηση εσόδων των από την αναπροσαρμογή του ποσοστού εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του O.Γ.A. από 1.1.2017 (αντί από 1.1.2019), είναι, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, 37,36 εκατ. ευρώ για το 2017, 31,13 εκ.ατ ευρώ για το 2018 και 6,23 εκατ. ευρώ για το έτος 2019.

Το νομοσχέδιο, που δεν καλύπτει το σύνολο των προαπαιτουμένων (διαμηνύεται ότι 1-2 εξ αυτών θα καλυφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο όλα να είναι έτοιμα πριν το EwG της 29ης Οκτωβρίου), περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για την ενέργεια.

Πρόκειται για το κείμενο για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της υποχρέωσης εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλου-target model.Το σχέδιο αυτό έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα και αποτελεί την τελευταία νομοθετική παρέμβαση για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας στα θέματα ενέργειας.