Με το βλέμμα στο Εurogroup η κυβέρνηση - Φόβοι για επιπλέον μέτρα

Με το βλέμμα στο Εurogroup η κυβέρνηση - Φόβοι για επιπλέον μέτρα
Προσέρχεται σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Άμστερνταμ μαζί με τους εκπροσώπους των δανειστών,με στόχο το έκτακτο Eurogroup που θα προαναγγείλει ουσιαστικά την συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και ελπίζοντας παράλληλα να μην δεχθεί μεγάλη πίεση για τα πρόσθετα μέτρα.

Η προσέγγιση του … «σχεδόν λευκού καπνού» που υπήρξε μετά την χθεσινή σειρά των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές μπορεί να ανατραπεί αφού δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι συνομιλίες μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση.

Τούτο με δεδομένο ότι όπως έχει δείξει το μνημονικό παρελθόν κοντά στο τέλος κάθε τέτοιας συμφωνίας και τα δύο μέρη προσπαθούν να πετύχουν όσο το δυνατό περισσότερα.

Κρίσιμο θέμα για την έκβαση της σημερινής άτυπης συνόδου Κορυφής θα είναι ποια στάση θα τηρήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέναντι στην πρόταση που έγινε από την Commission για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. προκειμένου να συμμετέχει στην συμφωνία και το ΔΝΤ.

Αν δηλαδή θα επιμείνουν στο να ψηφιστούν πριν την αξιολόγηση δημιουργώντας ένα μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική πλευρά ή θα δεχθούν - αφού έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν άμεσα - να αναβάλουν την ψήφιση τους για μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Καθοριστικό ρόλο για το θέμα θα παίξει η τοποθέτηση και της Γενικής Γραμματέως του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ που θα είναι παρούσα στην συνάντηση των υπουργών οικονομικών και θεωρείται βέβαιο ότι θα τοποθετηθεί και για το θέμα της Ελλάδα που είναι το πρώτο στην ατζέντα της συνάντησης.

Από την απόφαση της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών τα ης Ευρωζώνης ρα κριθεί και το μέλλον των δύο νομοσχεδίων (για το φορολογικό και το ασφαλιστικό) τα οποία έχει προετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο και τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας ετοιμάζονται να καταθέσουν σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί στην Βουλή.

Τούτο την στιγμή που μένουν ακόμη θέματα ανοιχτά και με το αφορολόγητο αλλά και με το δημοσιονομικό σκέλος του ασφαλιστικού. Υπάρχει δηλαδή ακόμη μια διαφορά που προσδιορίζονταν χθες στα 70 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να κλείσει.

Ερωτηματικό παραμένει ακόμη και η τελική λύση που θα δοθεί στα κόκκινα δάνεια θέμα στο οποίο από την πλήρη διάσταση απόψεων έφτασαν χθες το πρωί σχεδόν σε πλήρη συμφωνία.

¨Οποία και αν είναι η έκβαση του Eurogroup της Ολλανδικής προεδρίας δεδομένο είναι ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα το αργότερο από την Μεγάλη Δευτέρα οι απευθείας διαπραγματεύσεις ώστε ο «σχεδόν λευκός καπνός» να μετατραπεί σε «απόλυτα λευκό» καταλήγοντας σε μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να υπογράψει και το ΔΝΤ.

(Πηγή: enikonomia.gr)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ