Κόκκινος συναγερμός για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 22/04

Κόκκινος συναγερμός για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 22/04
Αυτό που σιγοψιθύριζαν τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έγινε, πλέον, επίσημη γραμμή και στρατηγική: Ολα πρέπει να «κλείσουν» ως τις 22 Απριλίου.

Τι το... μαγικό έχει αυτή η ημερομηνία; Πολύ απλά είναι η τελευταία ευκαιρία να «γυρίσει» η οικονομία σε θετικό πρόσημο και να μη χαθεί μια ακόμα χρονιά, καθώς σύμφωνα με μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από τις διεθνείς αγορές αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους, αν η αξιολόγηση παραμένει στον «αέρα» μπαίνοντας το καλοκαίρι, τότε η αβεβαιότητα θα επιστρέψει και οι δείκτες θα βυθιστούν στα «κόκκινα».


«Το Eurogroup στις 22 Απριλίου είναι καθοριστικό είτε έτσι είτε αλλιώς», τονίζει στα «Π» ευρωπαϊκή πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας με νόημα ότι το «αν θα κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση εξαρτάται από το αν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει να κάνει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι σε πείσμα του κλίματος ευφορίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης και δεν θα καλυφθούν αν η ελληνική πλευρά δεν υποχωρήσει κυρίως στο Ασφαλιστικό.

Τι άφησαν πίσω τους οι επικεφαλής του Κουαρτέτου και πρέπει να καλυφθεί ως τις 2 Απριλίου, οπότε και εκτός απροόπτου επιστρέφουν στην Αθήνα;

• Στο Φορολογικό: Η ελληνική πλευρά, παρότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε άγνοια στη Βουλή για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, έκανε πολλά βήματα πίσω από τον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος εστίαζε σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Η τελευταία πρόταση, που τέθηκε υπόψιν των δανειστών λίγο πριν αποχωρήσουν, κατά το κοινώς λεγόμενο ρίχνει στο... ψαχνό, αγγίζοντας ακόμα και τα χαμηλά εισοδήματα, προκαλώντας πολλαπλά φοροσόκ μέσω της νέας κλίμακας και της νέας έκτακτης εισφοράς. Ποια είναι η αντίδραση των δανειστών; «Αποτελεί όντως βάση για συμφωνία, αλλά χρειάζονται κι άλλες βελτιώσεις», τονίζει η ίδια ευρωπαϊκή πηγή, την ώρα που οι πληροφορίες από το στρατόπεδο του Ταμείου αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει σε μεγαλύτερη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου.
• Στο Ασφαλιστικό: Η ελληνική πλευρά έχει δώσει την 20ετία, έχει αποδεχθεί επί της ουσίας περικοπές σε επικουρικές άνω των 130-150 ευρώ, ενώ θεωρούνται δεδομένες οι μεγάλες μειώσεις στα εφάπαξ. Ωστόσο, αυτά δεν αρκούν για να ανάψει πράσινο φως το Κουαρτέτο, ειδικά το ΔΝΤ, καθώς ο σκληρός πυρήνας του ελληνικού σχεδίου αμφισβητείται ευθέως από τους ξένους τεχνοκράτες. Επί της ουσίας, για να δώσουν οι δύο πλευρές τα χέρια, θα πρέπει κατ' αρχάς η ελληνική πλευρά όχι απλώς να μοιράσει καλύτερα τα ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, αλλά να τα «ψαλιδίσει» κι άλλο έτσι ώστε να προσεγγίσουν το 60%. Επιπλέον, τα 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης εξακολουθούν να προκαλούν... αλλεργία, ειδικά ως προς την αναλογία της για λιγότερα έτη ασφάλισης. «Γκρίζα» ζώνη χαρακτηρίζεται η προσωπική διαφορά, καθώς αν και η Αθήνα επιμένει ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των δανειστών, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι τεχνοκράτες δεν έχουν απαντήσει ακόμα οριστικά για το πώς βλέπουν αυτήν την πρόβλεψη, καθώς περιμένουν μια συνολική εκτίμηση για το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2016- 2018.
• Στα «κόκκινα» δάνεια: «Δεν ζητάμε τίποτα παράλογο, απλώς την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς», τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, συμπληρώνοντας ότι εν τέλει θα μπορούσε να προβλεφθεί κάποια εξαίρεση για περιορισμένο αριθμό δανείων πρώτης κατοικίας, με κριτήρια και όρια ανάλογα με αυτά που ισχύουν για την προστασία από πλειστηριασμούς.
• Στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Αν και έχει επέλθει συμφωνία ως προς τη δομή και λειτουργία του, παραμένουν πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που σχετίζονται κυρίως με τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία θα μπαίνει πωλητήριο, ειδικά όσον αφορά στις ΔΕΚΟ, όπως επίσης ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ την επόμενη ημέρα.

Σενάρια για χρέος, αβεβαιότητα ή... μαρτύριο

Τραπεζίτες, παράγοντες της αγοράς, επενδυτικές τράπεζες, οίκοι αξιολόγησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να «πνιγεί» εκ νέου η οικονομία στον ωκεανό της αβεβαιότητας, αν δεν βγουν τα ούτως ή άλλως ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Θυμίζουν, δε, ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει από το τέλος της περασμένης χρονιάς και σημειώνουν ότι για να «ξεκολλήσει» ο τροχός της οικονομίας θα πρέπει να πέσει χρήμα. Το καλό σενάριο προβλέπει ότι πριν από το Πάσχα θα έχει κλείσει η αξιολόγηση και θα έχουν ληφθεί ή «φωτογραφηθεί» οι αποφάσεις για το χρέος, επιτρέποντας έτσι την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ αλλά κυρίως την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται εκ νέου πολύ φτηνότερα. Το θετικό ντόμινο θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, την επιστροφή των καταθέσεων και την άρση των capital controls.

Το λιγότερο καλό σενάριο προβλέπει ότι για να μην τιναχθεί στον αέρα η αξιολόγηση, ειδικά σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα «παλεύει» και με το προσφυγικό, θα κλείσουν «όπως όπως» τα θέματα όπου έχει σημειωθεί σύγκλιση και τα υπόλοιπα θα παραπεμφθούν στην επόμενη αξιολόγηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν είναι επιδίωξη της Αθήνας, δεν θα έρθει, μεν η καταστροφή, αλλά σίγουρα δεν θα απομακρυνθούν τα σύννεφα της αβεβαιότητας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εκτιμώμενη επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο.
Το κακό σενάριο προβλέπει παράταση της αξιολόγησης και μαρτύριο της σταγόνας για την οικονομία, που σίγουρα θα ζήσει ανάλογες στιγμές με αυτές του περασμένου καλοκαιριού, κάτι που υπενθύμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις. Ήδη, με τη συμπλήρωση του διμήνου καταγράφεται συγκράτηση των δαπανών του Δημοσίου κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ κι αυτό μαρτυρά «φρενάρισμα» των πληρωμών προς τους ιδιώτες, ενώ το stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών από και προς το Δημόσιο μοιάζει με βουνό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ