Ποιες είναι οι αιτίες της κρίσης σύμφωνα με τους Έλληνες

Ποιες είναι οι αιτίες της κρίσης σύμφωνα με τους Έλληνες
Καθώς η χώρα περνά μια από τις πιο δραματικές της περιόδους, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να αξιολογήσουν, να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν καταστάσεις και συνθήκες πρωτόγνωρες.  

Η διαΝΕΟσις διεξήγαγε πανελλήνια δημοσκόπηση, διερευνώντας τα αξιακά πιστεύω των Ελλήνων πολιτών κάθε ηλικίας, μόρφωσης και κοινωνικής τάξης αναφορικά με τις αιτίες τις κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα το 97,8% των πολιτών υποστηρίζει ότι καθοριστικός παράγοντας της κρίσης ήταν η ανεπάρκεια και η διαφθορά των ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ το 84,1% πιστεύει ότι σε αυτή συνέβαλε και η πρακτική που ακολούθησαν οι Έλληνες πολίτες να δανείζονται για να καταναλώνουν αντί να παράγουν.

Επίσης, ο ένας στους δυο θεωρεί ότι το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει πλούτο ενώ το 50,9% είναι αντίθετο στις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και το 41,6% δηλώνει ότι είναι υπέρ της υψηλής φορολόγησης αρκεί αυτή να συνοδεύεται από ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλους.

Φοροδιαφυγή

Στην ερώτηση για το ποιες είναι οι βασικές αιτίες της μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής που υπάρχει στην Ελλάδα, το 36,6% την αποδίδει στην απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, το 32,3% στη μη ανταποδοτικότητα από την μεριά του κράτους, ενώ δυο στους δέκα την δικαιολογούν ως συνυφασμένη με την κουλτούρα του Έλληνα. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι 9 στους 10 θεωρούν την φοροδιαφυγή κλοπή, υποστηρίζουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες «κοροϊδεύουν» το κράτος (73,7%), ότι οι αγρότες πρέπει να πληρώνουν υψηλότερους φόρους (44,4%) και τονίζουν σε ποσοστό πάνω από 60%, ότι όσοι πιστεύουν ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί είναι αφελείς.

Κατ επέκταση, ως πρώτη μεταρρύθμιση που θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες στην μελέτη της «διαΝΕΟσις» αναδεικνύουν την αλλαγή του φορολογικού συστήματος σε ποσοστό 62,3%.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ΕΕ

Αποτιμώντας την 35ετή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι 6 στους 10 πολίτες την θεωρούν συνολικά ως θετική αν και σε επιμέρους ζητήματα όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία, το 46,2% πιστεύουν πως η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη από τη συμμετοχή της.

Με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή φλερτάρει το 28,5%, με τον αριθμό εκείνων που εμφανίζονται θετικοί στην παραμονή της χώρας στο ευρώ να εμφανίζονται λιγότεροι στο διάστημα μεταξύ Απριλίου- Νοεμβρίου 215 (από 73,9% σε 65,3%).Επίσης αρνητική είναι η εικόνα που έχουν οι Έλληνες για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αφού το 89,6% πιστεύει ότι οι χώρες της ΕΕ στην διάρκεια της κρίσης ενδιαφέρθηκαν κυρίως για το δικό τους συμφέρον, ενώ η άποψη για το 71,4% είναι ότι προσπάθησαν να καθυποτάξουν την Ελλάδα.

Όσο για εκείνους που επιθυμούν έξοδο της χώρας από την ΕΕ, το ποσοστό τους είναι μικρό και φτάσει μόλις το 23%.Την ομάδα αυτή συνθέτουν κατά 35,4% άνεργοι και κατά 35,5% πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα και συγκεκριμένα κάτω των 500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ