Έρχεται νέα “μαύρη λίστα” οφειλετών - Ποιους θα περιλαμβάνει

Έρχεται νέα “μαύρη λίστα” οφειλετών - Ποιους θα περιλαμβάνει
Νέα μαύρη λίστα ληξιπρόθεσμων οφειλών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, ετοιμάζει χιλιάδες ηλεκτρονικές επιστολές, οι οποίες θα αποσταλούν σε όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στην εφορία.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ, τα 12 εκ των οποίων δημιουργήθηκαν το 2015.

Εισπράξιμα, ωστόσο θεωρούνται λιγότερα από 20, καθώς τα υπόλοιπα ανήκουν σε πτωχυμένους, πεθαμένους, φυλακισμένους για απάτες και υπεξαίρεση και ανύπαρκτα ΑΦΜ.

Το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζει τη δημοσιοποίηση της νέας λίστας οφειλετών, με στόχο να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα, από τα 20 δισ. πριν αρχίσουν οι σαρωτικές κατασχέσεις.

Η απόφαση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, η οποία ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ανοίγει το δρόμο συνεννόησης των αρμόδιων υπηρεσιών με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προτού ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων.

Τροποποιείται, επίσης, προηγούμενη απόφαση του άλλοτε Υπ. Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία είχε οδηγήσει σε ανάρτηση της πρώτης λίστας των 6.000 νομικών προσώπων, με οφειλές 30 δισ. ευρώ και στη συνέχεια μιας ακόμα 4.151 ιδιωτών, με ληξιπρόθεσμα 14.877 δισ.

Το κυριότερο πρόβλημα αυτών των λιστών ήταν ότι, αφορούσαν κυρίως σε πεθαμένους, πτωχευμένες επιχειρήσεις και ανύπαρκτα ΑΦΜ.

Βάσει της νέας απόφασης, από τη λίστα εξαιρούνται οι οφειλές οι οποίες είναι ανεπίδεκτες είσπραξης, όπως και τα χρέη αποβιωσάντων. Εξαιρούνται, επιπλέον, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

Το όριο της βασικής απειλής παραμένει στις 150.000 ευρώ, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο/οντότητα, προστίθενται όμως, τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσει. Η δημοσιοποίηση της λίστας θα γίνει από την ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ και της ΓΓΠΣ και θα επικαιροποιείται ανά τρίμηνο. Σε αυτήν θα περιλαμβάνονται ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, όνομα πατρός και μητρός, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Στην περίπτωση ανήλικων οφειλετών θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου και του ονόματος, με την ένδειξη «ανήλικος». Τα στοιχεία της οφειλής θα είναι όλα, χωρίς όμως το ΑΦΜ.

Για τις επιχειρήσεις θα αναγράφονται: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ