Ρέγκλινγκ: Αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα

Ρέγκλινγκ: Αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα
Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν φόβοι για μια νέα ελληνική κρίση αυτή τη χρονιά εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.


«Δεν το πιστεύω. Η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες της περασμένης χρονιάς ήταν μια καταστροφή. Ο τότε Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δεν συνεργαζόταν καθόλου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Oικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, αλλά σήμερα συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες γιατί αυτό μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα. Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή υπόθεση και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από αυτή». «Είναι όμως ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πως το σημείο εκκίνησης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών δεν είναι πάντα διαφορετικό», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, ο Ρέγκλινγκ προειδοποιεί ότι αν η χώρα δεν κάνει τίποτα, δεν θα έχει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα σε πέντε χρόνια.

«Έχουμε λοιπόν τον ίδιο στόχο να δημιουργηθεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι βιώσιμο. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν στο πώς θα το καταφέρουμε. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη σημαντική πλευρά της πρώτης αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει εξίσου να είναι ευκρινείς οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι προσαρμογές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να τους πετύχει το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σε πόσο χρόνο η Ελλάδα θα έχει ανάγκη από χρήματα, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να το γνωρίζει κανείς αυτό με ακρίβεια.

«Δεν θα έχουν ανάγκη χρηματοδότησης από αύριο. Όμως αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει πρόβλημα χρημάτων. Η Ελλάδα έχει πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους σχεδόν 4 δισεκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Είναι εξίσου πολύ πιθανό η χώρα να έχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα στην αρχή του χρόνου. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη από χρήματα για να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να κλείσει στις επόμενες εβδομάδας, όπως ελπίζει η Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τελειώσει πριν από το Πάσχα.

Σχετικά με την συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι το Eurogroup έχει δεσμευθεί σε αυτό.

«Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει ανταμοιβή. Όμως από οικονομικής άποψης, η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα διότι η Ελλάδα έχει λάβει μια περίοδο χάριτος 10 ετών στην αποπληρωμή του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των τόκων που καταβάλλει. Κατά τη διάρκεια των 10 επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι αυξημένη. Κατά συνέπεια, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι για την ώρα στόχος είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για να επιστρέψουν οι επενδυτές αλλά αυτό αφορά κυρίως ένα πενταετή ή δεκαετή ορίζοντα, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πάμε βήμα-βήμα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ