Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες - Οι δηλώσεις

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες - Οι δηλώσεις
Τρεις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ το παρών έδωσε και ο Τόμσεν.

Μετά το τέλος του Eurogroup της Πέμπτης, οι δηλώσεις στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε είχαν απειλητικό χαρακτήρια για την Ελλάδα αναφορικά με την ρευστότητα του Φεβρουαρίου.

ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM προειδοποίησε ότι η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά «σφιχτή» στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, για αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει.

Ντάισελμπλουμ: «Να δώσει λεπτομέρειες η Ελλάδα για το ασφαλιστικό»

Στη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως είπε, το Eurogroup δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό, ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, όσο και για δημοσιονομικά ζητήματα. Ανέφερε επίσης ότι εφόσον οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες που ζήτησαν, θα μεταβούν στην Αθήνα. Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα μετά το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επανέλθει, αρκεί να συμφωνηθούν ορισμένα ζητήματα.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η αποδοχή από την Αθήνα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη το καλοκαίρι.

Μοσκοβισί: «Να υπάρξει ταχεία πρόοδος στο ασφαλιστικό»

Την ανάγκη να υπάρξει ταχεία πρόοδος με αιχμή το ασφαλιστικό υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία άμεσα προτού αναχωρήσουν για την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

«Σε αυτό το Eurogroup αναφερθήκαμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται και θέλαμε να δούμε που βρισκόμαστε πριν την αναχώρηση των κλιμακίων για την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι το πιο λεπτό και ουσιαστικό ζήτημα.

Κάλεσε σε ταχεία πρόοδο και διατήρηση του καλού κλίματος για τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα να διατηρήσει τον "δρόμο" των μεταρρυθμίσεων - επιτεύχθηκαν πολλά - στόχος η πρώτη αξιολόγηση» είπε ο κ. Μοσκοβισί και ζήτησε να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό. Επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος και με το ΔΝΤ».

Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα την ανάγκη μιας «αξιόπιστης» μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι «καλή».

Όσον αφορά τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup για την Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι μια «αξιόπιστη μεταρρύθμιση, έτσι όπως ορίζεται από το Μνημόνιο», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας ότι «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή» και πως μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τώρα τίθενται σε ισχύ, προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει «θετική συζήτηση» για το ελληνικό χρέος.

«Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο συνταξιοδοτικό», είπε και πρόσθεσε: «Θα δούμε ποιές είναι οι αναγκαίες παράμετροι, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς».

Τσακαλώτος:Βρήκα ευήκοα ώτα και ανθρώπους που αναζητούσαν λύσεις

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπήρξαν "ευήκοα ώτα" στα αιτήματα της Ελλάδας.

«Επισκέφθηκα έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συναντήθηκα με έξι υπουργούς Οικονομικών με τους οποίους συζητήσαμε για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, οικονομικού και μη περιεχομένου. Όπου πήγα βρήκα ευήκοα ώτα και ανθρώπους που αναζητούσαν λύσεις και δεν αρέσκονταν σε υποσχέσεις», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ντάισελμπλουμ: Συγχαίρω την Ελλάδα για τη σημαντική προσπάθεια που έχει καταβάλει

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι πρέπει να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για τη σημαντική προσπάθεια που έχει καταβάλει.

«Πρώτα από όλα πρέπει να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση γιατί έχει κάνει πολλή δουλειά από τη συμφωνία του Ιουλίου. Βέβαια αρκετή δουλειά βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και υπάρχουν πολλά θέματα ακόμα στο τραπέζι, όπως οι μεταρρυθμίσεις. Αν όλα γίνουν τις ερχόμενες εβδομάδες και οριστικοποιηθούν από τους θεσμούς και σημειωθεί η πρώτη αξιολόγηση δε θα υπάρξει μεγάλο ζήτημα για την καθυστέρηση», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι η πρόταση της κυβερνησης για το ασφαλιστικό είναι «σοβαρή» και επισήμανε πως «πρέπει να δούμε τα νούμερα, αν επιβαρύνει προϋπολογισμό».

Μόλις σημειωθούν όλα αυτά, τότε θα υπάρξει συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον κ. Τσακαλώτο που του επιβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Σόιμπλε:Υπάρχει χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι είχε «εποικοδομητικές και εντατικές» συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών σε «όλα τα ζητήματα ενδιαφέροντος».

Σχετικά με τις καθυστερήσεις που υφίσταται το πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως «πάντα μπορούν να υπάρξουν καθυστερήσεις, συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Παρ’όλα αυτά, εκτιμώντας πως η Ελλάδα δεν έχει «άμεσο ζήτημα ρευστότητας», ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας ολοκλήρωσε λέγοντας πως υπάρχει χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας.

Κάζιμιρ:Εύχομαι να είναι γρήγορη η αξιολόγηση

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, εξέφρασε την ελπίδα «να βγαίνουν τα νούμερα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα», προσθέτοντας απλώς πως… δεν είναι προφήτης.

«Σταυρώνω τα δάχτυλα, αλλά η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό πρέπει να σημειωθεί γιατί είναι σημαντική για την οικονομική σταθερότητα. Εύχομαι να είναι γρήγορη η αξιολόγηση», πρόσθεσε ο κ. Κάζιμιρ.

Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ομολόγους τους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει μία πρώτη κουβέντα πάνω στην ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία χθες, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «φιλόδοξη».

Όπως ανέφερε ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, ωστόσο, στον βαθμό που που προβλέπει τη συγχώνευση των ταμείων, αποτελεί «μεγάλο βήμα μπροστά».

Επιπλέον, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αναφερθούν σύντομα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθούν τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τέλος, παρών στο σημερινό Eurogroup θα είναι και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη βάσει του άρθρου 4.

Ως εκ τούτου, οι 19 της Ευρωζώνης αναμένεται να τοποθετούν σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με παράγοντα της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ όλων των θεσμών. Τότε, θα είναι δυνατή και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα ρύθμισής του.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ