Γιατί κινδυνεύει η Ελλάδα να επιστρέψει επιδοτήσεις 6,5 δις ευρώ

Γιατί κινδυνεύει η Ελλάδα να επιστρέψει επιδοτήσεις 6,5 δις ευρώ
«Κίνδυνος επιστροφής κοινοτικών επιδοτήσεων για την Ελλάδα, λόγω χάους στις υπηρεσίες» είναι ο τίτλος άρθρου της Bild.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους έως και 6,5 δις ευρώ, διότι 66 συμπεφωνημένα project δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2015».

«Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» συνεχίζει η εφημερίδα, «η Αθήνα έχει σχεδιάσει πολλά έργα, χωρίς να συμπεριλάβει τις τοπικές αρχές. Από τα 100 project που συγχρηματοδοτούνται στην παρούσα φάση και εδώ και 14 χρόνια από την ΕΕ, στα 52 (5,5 δις ευρώ) σημειώνονται καθυστερήσεις ενώ 14 (1 δις ευρώ) κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν».

Η επικεφαλής της επιτροπής Ίνγκε Γκρέσλε (σσ. ευρωβουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών) αναφέρει: «Η μιζέρια δεν οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων για την Ελλάδα, αλλά στο ότι η χώρα θέτει εμπόδια στον εαυτό της».

Σύμφωνα με τη Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ανάμεσα στα έργα, περιλαμβάνονται έργα εθνικής εμβέλειας όπως το Ηλεκτρονικό Ληξιαρχείο και το Κτηματολόγιο, έργα υποδομών, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και δράσεις κρατικών ενισχύσεων προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Σε κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής ζητά να μάθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξασφάλισης της συγχρηματοδότησης των έργων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020), σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης τους καθώς και εάν η Κομισιόν έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να συμβάλει στην αποτελεσματική επίσπευση των έργων.

Ολη η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη

Έγκαιρη Ολοκλήρωση των Συγχρηματοδοτούμενων Έργων στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7 Δεκεμβρίου 2015, παρουσιάστηκε έκθεση από τα ευρήματα αποστολής μελών της Επιτροπής στην Ελλάδα για την παρακολούθηση συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα ευρήματα της έκθεσης, αναφέρεται ότι μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2015:

• 52 Έργα πρέπει να επισπευσθούν, ύψους 5.5 δις ευρώ
• 14 Έργα είναι απίθανο να ολοκληρωθούν ύψους 998 εκ ευρώ

Ανάμεσα στα έργα, περιλαμβάνονται έργα εθνικής εμβέλειας όπως το Ηλεκτρονικό Ληξιαρχείο και το Κτηματολόγιο, έργα υποδομών, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και δράσεις κρατικών ενισχύσεων προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, οι κοινοτικοί πόροι που έχουν δαπανηθεί για τα εν λόγω έργα θα πρέπει να ανακτηθούν και τα έργα να ολοκληρωθούν αποκλειστικά με εθνικούς πόρους.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση των παραπάνω έργων που ενδέχεται να επιβαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό της Ελλάδος σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσής τους;

2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Επιτροπή προκειμένου να συμβάλλει στην αποτελεσματική επίσπευση των προς υλοποίηση έργων;

3. Έχει η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξασφάλισης της συγχρηματοδότησης των έργων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης τους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ