Νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε νέο γύρο διαπραγματεύσεων έως την Παρασκευή μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ώστε να διαμορφωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και να αποφασιστεί τι θα μείνει για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι το θέμα της αντικατάστασης του μέτρου επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν έχει ακόμα «κλείσει» καθώς εκτός από την φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών μελετώνται άλλα τρία μέτρα, ένα εκ των οποίων είναι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 30 λεπτών σε κάθε μπουκάλι κρασιού. Ο κ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης, παρουσίασαν το τι συμφωνήθηκε με τους δανειστές τις προηγούμενες ημέρες.

Επί της ουσίας ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «έκλεισαν» τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα του πρώτου πακέτου. Ενώ σημείωσε ότι το EWG σήμερα επιβεβαίωσε τη χθεσινή συμφωνία. Μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη συμφωνία (ενδεχομένως να μην περιλαμβάνονται τα ισοδύναμα μέτρα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση), ώστε την Παρασκευή το EWG να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών χρεών του Δημοσίου, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Σε ότι αφορά τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυτά θα διατεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αφού πρώτα «κλείσουν» τα βιβλία προσφορών των τραπεζών και προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ