Βεργόπουλος: Το μνημόνιο θα εφαρμοστεί αλλά οι στόχοι του δεν θα επιτευχθούν γιατί είναι λάθος

Βεργόπουλος: Το μνημόνιο θα εφαρμοστεί αλλά οι στόχοι του δεν θα επιτευχθούν γιατί είναι λάθος
Το μνημόνιο είναι δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί γιατί έχουν δεσμευτεί όλοι, οι στόχοι του όμως δεν θα επιτευχθούν γιατί είναι λάθος. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κυβέρνηση που είπε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία με δικαιότερη κατανομή των βαρών και ότι θέλει να κάνει μια ευρύτερη αναπτυξιακή πολιτική που να αντισταθμίζει τα αρνητικά αποτελέσματα του μνημονίου, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος.

Πρέπει, προσθέτει, να εκπονηθεί ένα σχέδιο επενδύσεων και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα 65 δις ευρώ που προβλέπονται από κοινοτικούς πόρους - 35 δις από το ΕΣΠΑ και 30 δις από τη δανειακή σύμβαση

ΕΡ: Ποια είναι η πρόβλεψη αλλά και η προσδοκία σας για την 21η Σεπτεμβρίου;

ΑΠ: Το τοπίο είναι θολό. Θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ποιοί θα συνεργαστούν δεν το ξέρουμε. Υποθέτουμε κατά τεκμήριο ότι το πρώτο κόμμα θα συνεργαστεί με κάποια άλλα μικρότερα. Κι αυτό παραμένει ανοιχτό, αλλά μάλλον θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα συνεργαστεί με άλλα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ οπωσδήποτε.

ΕΡ: Μια τέτοια κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τους Ευρωπαίους;

ΑΠ: Αυτό το θεωρώ δεδομένο. Είναι απαράδεκτο να αμφιβάλλουμε γι αυτό. Έχουν δεσμευτεί όλοι να την εφαρμόσουν. Τελείωσε η ιστορία.

ΕΡ: Εγείρονται όμως ερωτήματα τόσο ως προς το αν "βγαίνει" αριθμητικά η συμφωνία όσο και ως προς την κοινωνική δικαιοσύνη των δεσμεύσεών της.

ΑΠ: Θα εφαρμοστούν οι νόμοι και τα εφαρμοστικά διατάγματα της συμφωνίας. Αν εννοείτε αν επιτευχθούν οι στόχοι, οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν. Αυτό ισχύει με όλα τα μνημόνια γιατί είναι λάθος. Ρίχνουν την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία, συνεπώς θα έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα.

ΕΡ: Υπάρχει το αντίδοτο; ισοδύναμα ή εναλλακτική εφαρμογή ή νέα διαπραγμάτευση;

ΑΠ: Να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κυβέρνηση που είπε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία με δικαιότερη κατανομή των βαρών. Δηλαδή δεν θα πλήξει τόσο τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, αλλά τους υψηλόμισθους και αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα. Αυτό δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Περιμένουμε να τεθεί σε εφαρμογή.

ΕΡ: Έχετε κάποιο περίγραμμα γι αυτή τη βελτίωση;

ΑΠ: Σας είπα τα χαμηλά εισοδήματα και οι συντάξεις δεν πρέπει να φορολογούνται καθόλου. Τα υψηλά πρέπει να φορολογούνται περισσότερο. Η εφαρμογή του μνημονίου είναι εξασφαλισμένη, το θέμα είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί με τις θυσίες να μετακυλίονται προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Αυτός είναι ένας στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει και να τον εφαρμόσει. Ως τώρα δεν το 'χει κάνει. Ελπίζω να το κάνει από δω και πέρα.
Το άλλο θέμα είναι ότι το μνημόνιο έχει υφεσιακά αποτελέσματα, διότι συρρικνώνεται η ζήτηση, κλείνουν οι επιχειρήσεις και αυξάνεται η ανεργία, λόγω της υπερφορολόγησης. Η υπερφορολόγηση είναι πρωτάκουστο και τελείως λανθασμένο. Για να ισοσκελιστεί και να εξυγιανθεί ο δημόσιος τομέας καταστρέφουμε τον ιδιωτικό με την υπερφορολόγηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Είναι λανθασμένο αλλά πρέπει να εφαρμοστεί διότι ελέγχονται από τις Βρυξέλλες και την τρόικα και θα το κάνουν.

ΕΡ: Πώς μπορούμε να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου που περιγράφετε;

ΑΠ: Το ζήτημα είναι, μία κυβέρνηση να μην εξαντλείται στην εφαρμογή του μνημονίου, όπως έγινε με τα δύο προηγούμενα, που δεν έκαναν οι κυβερνήσεις τίποτα άλλο παρά μόνον αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι θέλει να κάνει μια ευρύτερη πολιτική που να ξεπερνάει το μνημόνιο. Μια γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική που να αντισταθμίζει τα αρνητικά αποτελέσματα. Για να γίνει χρειάζεται ένα πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει, κατά κύριο λόγο δημοσίων αλλά και ιδιωτικών. Τις ιδιωτικές όμως δεν μπορείς να τις παραγγείλεις, ενώ τις δημόσιες μπορείς να τις οργανώσεις. Η Ελλάδα έχει τραγικά ελλείμματα στις υποδομές, στις συγκοινωνίες, επικοινωνίες, σιδηροδρόμους, οδικά δίκτυα, λιμάνια, αεροδρόμια, και όπως είναι κόμβος για την Ευρώπη είναι προτεραιότητα αυτό. Αυτά θα τα κάνει το κράτος. Αν θέλουν να τα κάνουν ιδιώτες τόσο το καλύτερο, ή σε κοινοπραξία με το κράτος.

ΕΡ: Οι ιδιωτικοποιήσεις;

ΑΠ: Αφού ανέλαβε να τις κάνει, θα τις κάνει. Δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά δεν θα αποδώσουν αυτό που αναμένεται.

ΕΡ: Αυτό το πρόγραμμα επενδύσεων μπορεί να προκύψει από τις οικονομικές δυνατότητες που δίνει η ΕΕ;

ΑΠ: Ναι, οπωσδήποτε. Το ΕΣΠΑ δίνει 35 δισ. ευρώ, αλλά και η δανειακή σύμβαση που έγινε τώρα προβλέπει από τα 86 δισ., τα 30 να πάνε σε επενδύσεις. Εξήντα πέντε δισ. είναι μεγάλο ποσόν και χρειάζεται ένα σχέδιο για την αξιοποίησή τους.

ΕΡ: Ως τώρα έχει φανεί ότι έχουμε αδυναμία και στην αξιοποίηση των πόρων...

ΑΠ: Καταλυτική αδυναμία. Μας δίνουν τα χρήματα και δεν ξέρουμε τί να τα κάνουμε. Χρειάζεται σχέδιο.

ΕΡ: Αλλά το σχέδιο χρειάζεται ανθρώπους, know how, πολιτική βούληση, τι δεν έχουμε απ αυτά;

ΑΠ: Ανθρώπους έχουμε, το εκλεκτότερο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση.
Ανθρώπους έχουμε αλλά δεν έχουμε θεσμούς που να τα προωθούν όλα αυτά και δεν έχουμε και ιδέες. Και εγώ λέω για να γίνει κάτι, ας πάρουμε μια άλλη χώρα κι ας την αντιγράψουμε. Ας πάρουμε την Αυστρία, την Ολλανδία, όποια να 'ναι να την αντιγράψουμε για να τελειώνουμε αν δεν έχουμε δικές μας ιδέες.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι μια συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων θα έλυνε και ένα τέτοιο ζήτημα;

ΑΠ: Μια πολιτική συνεννόηση θα ήταν κάτι θετικό, αλλά δεν βλέπω καμία πλευρά να το λέει στα σοβαρά. Δεν το πολυπιστεύουν.

ΕΡ: Άρα καταλήγουμε πάλι στην πολιτική βούληση...

ΑΠ: Ακριβώς

ΕΡ: Με τον διχαστικό λόγο δεν πρέπει να τελειώνουμε και να γυρίσουμε σελίδα;

ΑΠ: Είναι κακό πράγμα, αλλά υποχωρεί. Αλλά με τις μεγάλες κυβερνήσεις και τους συνασπισμούς, κινδυνεύει να βάζει ο ένας φρένο στα πόδια του άλλου.
Έχει τα καλά, αλλά και κακά. Χρειάζεται να υπάρχει ένα πνεύμα, που προεκλογικά εγώ δεν το βλέπω, ανανεωτικό, μεταρρυθμιστικό.
Απ' όλα τα κόμματα, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πλεονέκτημα, στα λόγια υπερτερεί γιατί δίνει ορισμένες κατευθύνσεις. Αυτά τα λόγια που λέει να υλοποιηθούν.

ΕΡ: Νομίζετε ότι τώρα ξεπερνώντας την πρώτη φάση της εσωστρέφειας θα μπορέσει να τα υλοποιήσει;

ΑΠ: Είναι άπειρα παιδιά, αλλά η απειρία είναι και πλεονέκτημα γιατί δεν έχουν βεβαρημένο παρελθόν και έχουν μια ευκαιρία να φτιαχτούν μέσα από τις ανάγκες των πραγμάτων. Για μένα οι ανάγκες των πραγμάτων είναι το καθοριστικότερο στοιχείο που πιέζει για την αλλαγή.

ΕΡ: Για το Grexit;

ΑΠ: Το έχουμε αποφύγει, αλλά αν η Ελλάδα βυθιστεί και πάλι στο τέλμα, το θέμα του Grexit επανέρχεται. Αν σταθεροποιηθεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ξαναβυθιστεί στο τέλμα το θέμα επανέρχεται.

ΕΡ: Πάντως αν σταθεροποιηθούμε πολιτικά έχουμε πιο πολλές πιθανότητες να σταθεροποιηθούμε και οικονομικά...

ΑΠ: Πολύ σωστά.
- Καλή επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ