Κομισιόν: Τον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας

Κομισιόν: Τον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας
Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με στόχο να προλειανθεί ο δρόμος για την έναρξη των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν, εν όψει του Eurogroup του Σαββάτου.

Μάλιστα, στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναμένεται να εξεταστούν οι μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η αξιολόγηση δεν δύναται να ξεκινήσει πριν τις 20 Σεπτεμβρίου, λόγω της εκλογικής αναμέτρησης. «Πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα» τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμενιά, μιλώντας στο Reuters.

«Η πρώτη αξιολόγηση είναι ένα υπό διαπραγμάτευση ζήτημα» σπεύδει να επισημαίνει ανώνυμη πηγή της Κομισιόν, εκτιμώντας ότι θα επέλθουν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω της αναμόρφωσης των οικονομικών δεδομένων.

Σημαντικό ρόλο, προσθέτει η ίδια πηγή, θα διαδραματίσουν και τα τεστ - αντοχής των ελληνικών τραπεζών, τα οποία επίσης, αναμένονται εντός του Οκτωβρίου.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Γκραμενιά απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικής διαγραφής του ελληνικού χρέους. Η βιωσιμότητά του, διευκρίνισε, μπορεί να επέλθει μέσω της παράτασης των ωριμάνσεων.

πηγή: Reuters