Βερολίνο: Όχι σε βιαστική συμφωνία που μπορεί να αγνοήσει επίμαχα ζητήματα

Βερολίνο: Όχι σε βιαστική συμφωνία που μπορεί να αγνοήσει επίμαχα ζητήματα
Κατά μιας βιαστικής συμφωνίας η οποια μπορεί να αγνοήσει επίμαχα ζητήματα μόνο και μόνο για να τηρηθεί η προθεσμία της 20ης Αύγουστου, τάσσεται η γερμανική κυβέρνηση και υποστηρίζει ότι θα καλύτερο οι διαπραγματεύσεις να κρατήσουν δύο ή τρεις εβδομάδες περισσότερο προκειμένου να σχεδιαστεί ένα «γερό» πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζουν για μια γρήγορη συμφωνία. Επιπλέον η Κομισιόν φοβάται τις πρόωρες εκλογές, ενώ η ΕΚΤ επιθυμεί οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Kύκλοι των πιστωτών δηλώνουν στην εφημερίδα Handelsblatt ότι αυτό Σαββατοκύριακο θα ξεκαθαρίσει αν είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες.

Η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα και ερωτηματικά ως προς το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού πλάνου.

Επίσης, πρέπει να υπάρξουν και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη δημοσιονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Τη στιγμή, μάλιστα, που όλες οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2015 είναι αρνητικές. Με την ύφεση να έχει πλέον εδραιωθεί, θα πρέπει να υπάρξει και μια σημαντική αναπροσαρμογή στη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας – μέσα σε αυτό πλαίσιο μπαίνει και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος που επιστρέφει στο τραπέζι των συζητήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ