Κόκκινα δάνεια, τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις «χωρίζουν» κυβέρνηση-δανειστές

Κόκκινα δάνεια, τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις «χωρίζουν» κυβέρνηση-δανειστές
Ύστερα από πέντε ώρες διαπραγματεύσεων και με δεδομένες και πάλι τις δηλώσεις ότι ο διάλογος διεξήχθη σε καλό κλίμα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει σχηματίσει πλέον σαφή εικόνα για το τι…ενώνει και τι χωρίζει τις δύο πλευρές. Σήμερα, υποτίθεται ότι τα τελείωνε η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Όμως, η 1η με τη 2η φάση δεν θα έχει ουσιαστική διαφορά καθώς από αύριο, ξεκινούν και πάλι οι επαφές, αυτή τη φορά για να εντοπιστούν σημεία σύγκλισης ως προς τα μακροοικονομικά μεγέθη

Κατά τη σημερινή πολύωρη συνάντηση, εντοπίστηκαν διαφωνίες τόσο όσον αφορά στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων και τη μορφή που θα έχει το νέο Ταμείο, όσο και σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την ελληνική πλευρά να θέλει το ζήτημα να κλείσει μέσα στο 2015 πακέτο με τις παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, ανοικτά μέτωπα υπάρχουν και σε άλλα μέτωπα. Η ελληνική πλευρά θέλει να αφήσει για αργότερα τις αποφάσεις για τη φορολόγηση των αγροτών αλλά και ολόκληρο το πακέτο για τα εργασιακά.

Από αύριο η β’ φάση των διαπραγματεύσεων

Το χρονικό κενό ανάμεσα στην 1η και στη 2η φάση των διαπραγματεύσεων θα είναι τελικώς μόνο η σημερινή νύχτα καθώς από αύριο Πέμπτη, ξεκινούν και πάλι οι συζητήσεις με τους δανειστές. Στο επίκεντρο αυτή τη φορά θα βρεθούν τα μακροικονομικά μεγέθη –εκτίμηση ύφεσης για το 2015 και για το 2016, πρωτογενές αποτέλεσμα- πάνω στα οποία θα στηριχτούν τόσο οι δανειστές όσο και το Γενικό Λογιστήριο για να καταρτίσουν το καινούργιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα καλύπτει την περίοδο 2015-2019. Η στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα –σ.σ ουσιαστικά από την εκτίμηση για το ΑΕΠ εξαρτάται και το μέγεθος του νέου δανείου αλλά και το δημοσιονομικό- αναμένεται να καθοριστεί κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 18:00.

«Πακέτο» ανακεφαλαίοποίηση και κόκκινα δάνεια

Κατά τη σημερινή συνάντηση με τους δανειστές, οι δύο υπουργοί Τσακαλώτος και Σταθάκης, τόνισαν στους δανειστές ότι το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να συνδυαστεί με το «πακέτο» μέτρων για τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ της ανακεφαλαιποίησης των τραπεζών μέσα στο 2015. Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, φαίνεται ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Παραμένουν οι διαφωνίες για το υπερταμείο

Η μορφή του υπερταμείου μέσω του οποίου θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας βρέθηκαν και σήμερα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Πηγές της ελληνικής πλευράς, επισήμαναν ότι υπάρχει συμφωνία για το πώς μπορεί να συγκεντρωθεί το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πως θα λειτουργεί το Ταμείο και τι μορφή θα έχει. Επίσης οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει για το πώς θα ενταχθούν τα υφιστάμενα έργα που τρέχουν από το ΤΑΙΠΕΔ.