Δραγασάκης: Δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης αλλά για απόφαση ότι συνεχίζουμε

Δραγασάκης: Δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης αλλά για απόφαση ότι συνεχίζουμε
«Δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά για απόφαση ότι συνεχίζουμε, έχοντας εξάγει συμπεράσματα, με ανασυγκροτημένες δυνάμεις», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως «εγκατέλειψαν το πεδίο των επιχειρημάτων και της πολιτικής και κατέφυγαν στον ωμό εκβιασμό», δηλαδή την προβολή του διλήμματος «Συμφωνία ή Grexit», ενώ πρόσθεσε πως «δεν βρήκαν το θάρρος να παραδεχθούν ότι το πρόγραμμα των τελευταίων πέντε ετών απέτυχε».

Ο ίδιος παρατήρησε πως η Ελλάδα βρέθηκε να κατηγορείται για απροθυμία να «τηρήσει κανόνες», αντί να εξαχθεί το σωστό συμπέρασμα, ότι δηλαδή χρειάζεται αλλαγή κανόνων που αποδεικνύονται μη λειτουργικοί ή ανέφικτοι.

«Δεν βλέπουν τα ουσιώδη προβλήματα της Ευρώπης, αντιθέτως όλα τα ανάγουν σε ελληνικές ιδιορρυθμίες» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η ισπανική και πορτογαλική κυβέρνηση «υπέκυψαν σε στενές κομματικές σκοπιμότητες και τις υπηρέτησαν».

«Η κυβέρνηση αγωνίστηκε και αγωνίζεται για ένα "άλλο υπόδειγμα στην Ευρώπη". Αυτή η μάχη δεν είναι μονόπρακτο έργο, υλοποιείται με μια ρωγμή εδώ, άλλη εκεί, μια νίκη εδώ, μία ήττα εκεί» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, και συμπλήρωσε:

«Tην επιθετικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα την επέδειξαν χώρες που έχουν ήδη υποστεί προγράμματα λιτότητας (όπως πχ κράτη της Βαλτικής). Αυτό αποδεικνύει ότι το κυρίαρχο "υπόδειγμα" απαιτεί, η Ευρώπη να λειτουργεί σαν "στρατώνας, όπου ο νεοσύλλεκτος θα υφίσταται ό,τι πέρασαν και οι παλιοί". Σε οικονομικούς - κοινωνικούς όρους, ότι προωθείται ένα μοντέλο "αναζήτησης της ανταγωνιστικότητας μέσω φτωχοποίησης"».

Υπογράμμισε, επίσης, την συμπαράσταση των ΗΠΑ για το ζήτημα του χρέους λέγοντας πως θα άξιζε ένα «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ομπάμα, που συνέβαλαν στο να αναδειχθεί το ζήτημα του μη βιώσιμου χρέους.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», παρατήρησε πως οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ πίεζαν εντονότατα για αρνητικές αλλαγές στα εργασιακά.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι αναζωπύρωσε τις ρεβανσιστικές διαθέσεις, στις τάξεις των δανειστών ενώ συμπλήρωσε:

«Το Grexit είναι πεδίο κριτικής και αυτοκριτικής», αλλά «η απειλή ότι θα φύγουμε από το ευρώ μοιάζει με την απειλή της μέλισσας που τσιμπάει μεν, αλλά κατόπιν πεθαίνει».

Τόνισε, πάντως, ο κ. Δραγασάκης ότι καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές εξετάστηκαν με προσοχή όλα τα ενδεχόμενα.

«Η αποδοχή της συμφωνίας είναι αναγκαία αναδίπλωση. Η ίδια η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η κυβέρνηση πρέπει να δει πώς θα σταθεί απέναντί της.

«Θα την τηρήσουμε; Θα αναζητήσουμε αντισταθμίσματα και παράλληλα μέτρα; Είναι πολλά όσα πρέπει να δούμε» σημείωσε, ενώ τόνισε πως καίριο στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι διασφαλίζονται οι τραπεζικές καταθέσεις.

«Για εμάς ήταν σημαντικό θέμα να προστατευθούν οι άνθρωποι οι οποίοι, για λόγους ιδεολογικούς, δεν έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό, ούτε τα έκρυψαν στο σπίτι τους» είπε ο κ. Δραγασάκης.

Πρόσθεσε δε ότι, σε περίπτωση που η χώρα εξωθείτο σε άτακτη χρεoκοπία, θα ήταν υπό εξέταση κατά πόσο θα προστατεύονταν αποτελεσματικά οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις τελευταίες δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε μεταξύ άλλων: «Σοβαρή κυβέρνηση είναι αυτή που καταστρώνει Plan B, όχι αυτή που μιλά προς τα έξω για Plan B».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ