Μέρκελ: Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος...

Μέρκελ: Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος...
Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπολοιπα κοινοβούλια δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής όπου βγήκε «λευκός» καπνός.

«Μπορούν να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για ένα πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σκόπιμες» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα» τόνισε η Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Τον τελευταίο καιρό η εμπιστοσύνη κλονίστηκε. Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα. Αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να το υλοποιήσουμε. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη.Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη για να γίνουν αυτά που αποφασίστηκαν».

Οπως είπε, το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ θα διατεθεί για άμεσες επενδύσεις. Είπε δε ότι «κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών όπως και στα άλλα κράτη».

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα αιτηθεί νέου προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ τον Μάρτιο. Το πρόγραμμα είναι 82-86 δισ. για 3 χρόνια. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ.».

«Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και θα είναι επώδυνη η προσπάθεια -όπως έγινε απόψε το βράδυ- όμως ελπίζω ότι οι προσπάθειες θα τελεσφορήσουν» δήλωσε.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Στην πρώτη παράγραφο της συμφωνία συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Πρέπει να γίνουν όσα συμφωνήσαμε. Μέχρι τις 15 Ιουλίου η ελληνική Βουλή θα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα όπως το ΦΠΑ, η αλλαγή συνταξιοδοτικού, η αλλαγή της ΕΛΣΤΑΤ και η αναμόρφωση του κώδικα δημόσιας διοίκησης.

Η σειρά με την οποία θα γίνουν όλα είναι η εξής: Το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει τα προαπαιτούμενα, μετά σειρά παίρνει όλη η συμφωνία, στη συνέχεια συγκαλείται το Eurogroup, το οποίο επικυρώνει τη συμφωνία και μετά θα ψηφίσει το γερμανικό κοινοβούλιο. Ολα όσα συζητήσαμε αφορούν ένα τριετές πρόγραμμα, στο οποίο θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές.

Στη συνέχεια συζητήσαμε τα περί του προγράμματος, το οποίο αφορά 86 δις σε τριετή ορίζοντα αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα συμπεριλάβει και την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Τα περιουσιακά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Τα 12,5 δις θα κατευθυνθούν άμεσα σε επενδύσεις. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις βέλτιστες δυνατότητες και θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα. Θέλουμς να το στηρίξουμε αλλά είδαμε στο παρελθόν ότι όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων υπήρχαν δυσκολίες.

Στη συνέχεια καταλήξαμε ότι πρέπει να επανέλθει η συνεργασία με τους τρεις θεσμούς. Οτι έγινε δηλαδή και στις άλλες χώρες. Μέχρι στιγμής αυτή η συνεργασία ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Οσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση θα βοηθήσουμε την Ελλάδα. Οι νόμοι που πέρασαν από τις αρχές του Φεβρουαρίου, θα ανακληθούν. Θα δοθούν 25 δις στις τράπεζες. Στο σύνολό της η Ευρώπη ανακάμπτει. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα είχε επανέλθει στο τέλος του 2014 όμως οι ανοδικοί ρυθμοί χάθηκαν στις αρχές του 2015.Πρέπει να επανέλθουμε στην απόφαση του Eurogroup του 2012. Μόλις γίνει η πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση, θα καθίσουμε να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους όσον αφορά την επιμήκυνσή του και τα επιτόκια του. Δεν θα υπάρξει όμως ονομαστικό κούρεμα.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ως εκ τούτου υπάρχει μια μεγάλη βεντάλια υποστηρίξεων και μέτρων που αν τηρηθούν θα επανέλθει η Ελλάδα σε δρόμο ανάπτυξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ