Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας στα ελληνικά (upd)

Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας στα ελληνικά (upd)
Η Ευρωπαική Επιτροπή έφερε στο φως της δημοσιότητας το κείμενο της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης «χαιρετίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πρώτη δέσμη μέτρων» τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Τα βασικά σημεία:

- Δάνειο 82-86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αφού πρώτα περάσει το κείμενο της συμφωνίας και σειρά μέτρων από τη Βουλή.

- Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ (το λεγόμενο πακέτο του Ζ. Κ. Γιούνκερ)

- Αναδιάρθρωση χρέους: Αποκλείεται το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους. Ωστόσο θα υπάρξει σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος.

- Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα υπό την επίβλεψη ξένων. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.

- Έλεγχοι της οικονομίας και φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα. Θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, το οποίο θα εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά δεν πέρασε.

- Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα, έως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων και άλλο 5 δισ. έως τα μέσα Αυγούστου.

Δειτε το κείμενο στα ελληνικά ΕΔΩ

Δείτε το κείμενο στα αγγλικά ΕΔΩ

Το περιεχόμενο της συμφωνίας έχει ως εξής:

Επενδυτικό Ταμείο με έδρα στην Αθήνα το οποίο θα πρέπει να πουλήσει ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, επανάληψη των όσων είχαν συμφωνηθεί από το 2012 για το χρέος, πρόγραμμα «γέφυρα» για την άμεση κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων μέχρι την Τετάρτη από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και ανάκληση όλων των νόμων που ψηφίστηκαν από τις αρχές του έτους χωρίς να έχουν συμφωνηθεί, περιλαμβάνει η συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Αναλυτικά:

· Το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί μέχρι την Τετάρτη να κυρώσει και το κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από λίγο αλλά και τον κατάλογο με τα prior actions. Άμεσα θα ψηφιστούν οι αυξήσεις στον ΦΠΑ, οι πρώτες παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, η μετατροπή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σε ανεξάρτητη αρχή αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που περιλαμβάνονται στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων. Άμεσα θα πρέπει να νομοθετηθούν και τα «ανοίγματα» των αγορών στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ
· Το συνολικό ύψος του νέου δανείου θα κυμανθεί από 82 έως 86 δισεκατομμύρια ευρώ όπως ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
· Για το χρέος, υπάρχει επαναδιατύπωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το 2012 σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κυρία Μέρκελ. Δηλαδή, σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα προβλέπεται ότι εφόσον τηρηθούν οι στόχοι, θα εξεταστεί επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους ή εξασφάλιση μεγαλύτερης περιόδου χάριτος. Το κούρεμα του χρέους σε ονομαστικούς όρους έχει αποκλειστεί.
· Επενδυτικό Ταμείο θα πρέπει να αντλήσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Από αυτά, 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εξασφαλιστεί από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Το Ταμείο θα εδρεύει στην Αθήνα ενώ θα έχει ανεξάρτητη διοίκηση η οποία και θα αποφασίσει ποια θα είναι τα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο
· Για την άμεση κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας θα υπάρξει ένα πρόγραμμα γέφυρα. Τις λεπτομέρειες του θα τις αποφασίσει το Eurogroup στη σημερινή του συνεδρίαση. Μέσω αυτού του προγράμματος θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (μαζί με τη σημερινή λήξη διαμορφώνονται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ) αλλά και τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να καταβληθούν προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Ιουλίου.
· Από τις πρώτες δηλώσεις της κυρίας Μερκελ προκύπτει ότι θα πρέπει να ανακληθούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν το τελευταίο εξάμηνο με εξαίρεση του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και τον νόμο για την ΕΡΤ
· Η συμφωνία συνοδεύεται από επενδυτικό πακέτο ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πακέτο Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, αποτελεί τμήμα της συμφωνίας.

Δηλώσεις:

«Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα, αλλά έγινε ένα πολύ καλό βήμα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

«Η συμφωνία ήταν εξαιρετικά δύσκολη, χρονοβόρα αλλά επετεύχθη», τόνισε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Από την αρχή υποστηρίζαμε ότι δεν θα υπήρχε Grexit. Η Κομισιόν επέμενε πάντοτε σε λύση του προβλήματος».

«Η εμπιστοσύνη ήταν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «στη συμφωνία κάποια ζητήματα προωθήθηκαν ώστε να τα προωθήσει γρήγορα το ελληνικό κοινοβούλιο». Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, πρώτα ψηφίζει η ελληνική Βουλή, μετά επικυρώνουν τα άλλα κοινοβούλια και μετά ολοκληρώνεται η συμφωνία.

Βέλγος Πρωθυπουργός:

Κύπριος εκπρόσωπος:

Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός:

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Παυλόπουλο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν από λίγα λεπτά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για όλες τις λεπτομέρειες της διαφαινόμενης συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους.

Η είδηση έρχεται λίγα μόλις λεπτά μετά τις δηλώσεις για «λευκό καπνό» στη Σύνοδο Κορυφής μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 17ωρών, τόσο από τον Βέλγο πρωθυπουργό, Τσαρλς Μισέλ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ