Ολάντ: Να μην χαθεί άλλος χρόνος για την Ελλάδα

Ολάντ: Να μην χαθεί άλλος χρόνος για την Ελλάδα
Έκκληση μην χαθεί άλλος χρόνος απήυθηνε προς τις δύο πλευρές ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το πρωί της Δευτέρας, μετά τις εξελίξεις και το αδιέξοδο των Βρυξελλών.

Ο κύριος Ολάντ επεσήμανε πως είναι απαραίτητο οι συνομιλίες να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εντομεταξύ οπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απήυθηνε έκκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό«να πιάσει το χέρι που απλώνει η Ευρώπη» προειδοποιώντας τον ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές.

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί. Η 'Αγγγελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή (...). Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ. Εκ πρώτης όψεως η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες (...). Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κ. Σουλτς στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και ανέφερε ότι και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας εξέφρασαν την ανησυχία τους κατά την πρόσφατη Σύνοδο της G-7.