Die Welt: Ένα καλό και τρία άσχημα σενάρια για την Ελλάδα

Die Welt: Ένα καλό και τρία άσχημα σενάρια για την Ελλάδα
Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, ένα θετικό και άλλα τρία αρνητικά παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε αναλυτικό ρεπορτάζ της για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες για τις ελληνικές προτάσεις, οι νέοι συνομιλητές από την Αθήνα είναι πιο ευχάριστοι από τους συνεργάτες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη αλλά σε ότι αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν υπάρχει πρόοδος, υποστηρίζει η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχο των διαπραγματεύσεων.

«Αν και το κλίμα έχει βελτιωθεί, δεν έχουν γίνει βήματα για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τους φόρους», αναφέρει η "Die Welt" επισημαίνοντας ότι η Τρόικα λαμβάνει υπόψη της το χειρότερο σενάριο για την Αθήνα.

«Η Ελλάδα πέρασε νόμο με τον οποίο επαναφέρει στις θέσεις τους 13 χιλιάδες απολυμένους του Δημοσίου. Αυτό αντιτίθεται στην συμφωνία μεταρρυθμίσεων με την τρόικα της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ», τονίζει χαρακτηριστικά επικαλούμενη αξιωματούχο της διαπραγματευτικής ομάδας.

Σε ό,τι αφορά την στάση της Κομισιόν η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το γεγονός ότι η Ε.Ε εμφανίζεται πρόθυμη να επιδιώξει συμφωνία ακόμα και με λίγες μεταρρυθμίσεις, βρίσκει αντίθετες πολλές κυβερνήσεις όπως για παράδειγμα τη Γαλλία. Αλλά και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός πακέτου το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μόνο λίγες και βολικές για τους Έλληνες μεταρρυθμίσεις.

Τα τρία αρνητικά σενάρια στα οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος είναι τα ακόλουθα:

Το θετικό σενάριο

Οι τρεις θεσμοί επεξεργάζονται ένα θετικό και τρία αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα.

Το θετικό προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, παρουσιάζοντας μεταρρυθμίσεις, θα πληρώσει τη δόση της Τρίτης στο ΔΝΤ και έως το τέλος Ιουνίου θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις.

Το πρώτο αρνητικό σενάριο

Σύμφωνα με το πρώτο αρνητικό σενάριο, η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα σημαντικές προτάσεις και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Όμως η Αθήνα έχει εξαντλήσει τα χρηματικά της αποθέματα και τότε επεμβαίνει η ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων για να τη βοηθήσει. Αυτό θεωρείται το καλύτερο «αρνητικό» σενάριο.

Το δεύτερο αρνητικό σενάριο

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο των εμπειρογνωμόνων των θεσμών, η Ελλάδα παρουσιάζεται σήμερα στο Γιούρογκρουπ με προτάσεις που δεν ικανοποιούν τους πιστωτές της. Τις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα δεν καταφέρνει να καταβάλει τις δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αυτό όμως δεν σημαίνει χρεοκοπία.

Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση αν θα φανεί πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους Ευρωπαίους και καταφέρει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων της. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων, όπως έκανε η Κύπρος.

Το χειρότερο σενάριο

Το έσχατο σενάριο είναι η Ελλάδα να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάψει να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Αντί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρχίζει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές. Αυτό θα είναι η αρχή για ένα παράλληλο νόμισμα και ίσως η αρχή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τα επόμενα τρία, τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα και σχεδόν όλοι οι πολίτες της θα γίνουν πολύ πιο φτωχοί απ΄ό,τι είναι τώρα, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες των θεσμών.

Αυτό όμως το σενάριο ενέχει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη. Σε μια επόμενη κρίση οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να αναζητούν τον επόμενο αδύναμο κρίκο. Επίσης η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στείλει ένα μήνυμα στους Κινέζους και τους Αμερικανούς ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να λύνουν τα προβλήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ