Guardian: Κανείς ηγέτης δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Αλέξη Τσίπρα

Guardian: Κανείς ηγέτης δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Αλέξη Τσίπρα
Με τα κρατικά ταμεία να στερεύουν και την Ελλάδα να έρχεται αντιμέτωπη με μια δόση 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την Τρίτη, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε μία θέση που δεν θα ήθελε να είναι κανένας ηγέτης και υπογραμμίζει πως είτε θα προδώσει την ιδεολογία του είτε θα μπει στα αχαρτογράφητα νερά της εξόδου από το ευρώ.

«Όσο ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να εξασφαλίσει μία οικονομική σανίδα σωτηρίας για να κρατήσει την καταχρεωμένη χώρα, ζωντανή, οι σκληροπυρηνικοί στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης αύξησαν την πίεση.

Σε μία εβδομάδα- τελεσίγραφο για την αποπληρωμή χρεών, ο πολιτικός που κάποτε αντιμετωπιζόταν ως ο προάγγελος του ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στο κατεστημένο, βρέθηκε εκεί που δεν θα ήθελε να είναι κανένας άλλος ηγέτης: ανάμεσα στους εξοργισμένους πιστωτές στο εξωτερικό και τους οργισμένους αμετανόητους στο εσωτερικό», αναφέρει ο Guardian.

Με τα κρατικά ταμεία σχεδόν άδεια και με την Αθήνα αντιμέτωπη με μία δόση 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την Τρίτη, αυτή είναι η τελευταία πράξη της κρίσης με πιθανό κατακλυσμικό αποτέλεσμα, σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Ή ο Τσίπρας θα προδώσει τη δική του ιδεολογία για να αποτρέψει τη χρεοκοπία, υπαναχωρώντας από τις υποσχέσεις που τον έφεραν στην εξουσία, ή θα πέσει ως ο άνθρωπος που επέτρεψε στη χώρα του να κάνει κάτι που κανένα άλλο μέλος της ΕΕ δεν έχει πράξει: να μπει στα αχαρτογράφητα νερά της εξόδου από το ευρώ. Είναι η στιγμή της αλήθειας, με τις συνέπειες να ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας».

Η παρατεταμένη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα, την ΕΕ και το ΔΝΤ έφεραν τον Τσίπρα σε αυτό το σημείο, τονίζει ο Guardian. Προς απογοήτευση των άπειρων πολιτικών του συνασπισμού του, οι δανειστές «στύλωσαν τα πόδια», με τα ταμειακά αποθέματα να στερεύουν αμείλικτα καθώς οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» περαιτέρω βοήθεια φτάνουν στην ύστατη στιγμή, επισημαίνει ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ