Κρίσιμες συναντήσεις για τη ρευστότητα σε Φραγκφούρτη και Παρίσι

Κρίσιμες συναντήσεις για τη ρευστότητα σε Φραγκφούρτη και Παρίσι
Κρίσιμο τετ α τετ θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης Μάριο Ντράγκι και τους κκ Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου είναι διπλός:

Αφενός να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), ήτοι ότι δεν θα αυξηθεί αύριο Τετάρτη το ποσοστό απομειώσεως που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά ενέχυρα.

Αφετέρου να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Αυτό θα επιδιωχθεί με τη διατράνωση της βούλησης της κυβέρνησης για άμεση συμφωνία με τη ζώνη του ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, συναντάται αυτή την ώρα στο Παρίσι με το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ενώ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Η Αθήνα προσβλέπει σε συμφωνία πακέτο, που θα μπορούσε να μη περιλαμβάνει και θέματα - αγκάθια, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως διευκρινίζουν ότι για τα θέματα που θα μείνουν έξω από τη συμφωνία θα τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ένας οδικός χάρτης.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως βλέπουν αυτή τη λύση να προκρίνεται καθώς όπως τονίζουν με νόημα «δεν είναι δυνατόν μέσα 20 ημέρες να βρεθεί λύση για τα ασφαλιστικά ή για τα εργασιακά». «Δεν υπάρχει χρόνος, θέλει αναλυτικές μελέτες θέλει δουλειά» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε στο μεταξύ το βράδυ της Δευτέρας ο Αλεξης Τσίπρας.

Η επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ, έρχεται μετά από αναφορές του Μαξίμου για άκαμπτη στάση του Ταμείου στις μεταρρυθμίσεις, στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ για αλλαγή στάσης του Ταμείου στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ