Αποκάλυψη - ΣΟΚ: Στο παρά πέντε βρέθηκαν τα χρήματα για τις συντάξεις Απριλίου

Αποκάλυψη - ΣΟΚ: Στο παρά πέντε βρέθηκαν τα χρήματα για τις συντάξεις Απριλίου
Τελευταία στιγμή διασφαλίστηκε το απαραίτητο ρευστό για να πληρωθούν οι συντάξεις του Απριλίου αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times διαψεύδοντας την κυβέρνηση που διαβεβαίωνε ότι η οκτάωρη περίπου καθυστέρηση που υπήρξε στην καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ ήταν αποτέλεσμα προβλήματος στο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ.

Επικαλούμενο αξιωματούχο που γνωρίζει την ταμειακή κατάσταση της Γενικής Κυβέρνησης το άρθρο τονίζει ότι δεν υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και ότι μέχρι την περασμένη Τρίτη το πρωί υπολείπονταν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Μάλιστα δεύτερος αξιωματούχος δηλώνει ανώνυμα πως υπήρξαν εισροές 500 εκατ. ευρώ χθες, κάτι που βελτίωσε την κατάσταση ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ ήταν να μπουν στα συνταξιοδοτικά Ταμεία σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αρμόδιος υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για τεχνικό πρόβλημα με το σύστημα ΔΙΑΣ το μεσημέρι της Τρίτης και πρόσθεσε:

«Επικοινώνησα με την Λούκα Κατσέλη και με διαβεβαίωσε ότι στις 8 το βράδυ (σ.σ. της Τρίτης) η Εθνική θα έχει διαθέσιμα τα χρήματα και ότι το ίδιο θα συμβεί με τις υπόλοιπες τράπεζες».

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισαν εκ νέου στις Βρυξέλλες, με νέα διαπραγματευτική ομάδα από την Ελλάδα, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο ευθαρσής υπουργός Οικονομικών, παραμερίστηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κρίση ρευστότητας έγινε ιδιαίτερα οξεία με τη συρρίκνωση των διαθεσίμων και την απότομη μείωση των φορολογικών εσόδων.

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας, η κυβέρνηση διέταξε την προηγούμενη εβδομάδα 1.500 φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, να παραδώσουν τα διαθέσιμά τους στην κεντρική τράπεζα και να κατατεθούν σε βραχυπρόθεσμα repos.

Ορισμένοι φορείς όμως καθυστερούν καθώς διστάζουν να παραδώσουν τον έλεγχο των κεφαλαίων τους - μεταξύ αυτών και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμαρχοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - με αποτέλεσμα οι μεταφορές να καθυστερήσουν.