Η Αθήνα ζητά έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΕ για το μεταναστευτικό

Η Αθήνα ζητά έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΕ για το μεταναστευτικό
Την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις επισήμαναν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χουντής και Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλόπουλου στην έκτακτη υπουργική σύνοδο της ΕΕ για το μεταναστευτικό που συνεκλήθη σήμερα στο Λουξεμβούργο με αφορμή τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά σημείωσε επίσης την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ. Την Κυριακή, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι στήριξε το ιταλικό αίτημα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ζήτησε να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και πρότεινε ένα πλαίσιο τριών σημείων.

Σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη για την μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν παρουσίασε στους ΥΠΕΞ και τους ΥΠΕΣ σχέδιο 10 σημείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ