Η παράταση της ΕΓΣΣΕ δίνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της αύξησης του κατώτατου μισθού

Η παράταση της ΕΓΣΣΕ δίνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της αύξησης του κατώτατου μισθού
Σύμφωνη είναι η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Όπως δήλωσε σχετικά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, η Συνομοσπονδία συμφωνεί και με τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, στο σχετικό νομοσχέδιο.

Πρόκειται για την τροπολογία που δίνει εξάμηνη παράταση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ενώ μια δεύτερη τροπολογία, μετατίθεται η έναρξη του νέου πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων από 1-1-2016. Ειδικά για την ΕΓΣΣΕ, ο κ. Κορκίδης θεωρεί ότι η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να επιδιώξουν την επανάκαμψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας, προσανατολίζεται σε πρώτη φάση, με διάταξη νόμου να εφαρμόσει έναν ενιαίο κατώτατο μισθό για όλους, χωρίς τη σημερινή εξαίρεση σε κάτω ή άνω των 25 ετών. Ταυτόχρονα, προσανατολίζεται στο να ενοποιήσει τον κατώτατο μισθό που ισχύει για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), με τις αποδοχές που λαμβάνουν οι εργατοτεχνίτες (654 ευρώ).

Στόχος είναι να καλυφθεί έτσι, ένα μεγάλο μέρος από την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στο σημερινό κατώτατο μισθό, με τα 751 ευρώ, που είναι ο στόχος να αυξηθεί, σε ορίζοντα διετίας.

Σε ότι αφορά την μετάθεση ισχύος που δόθηκε μέχρι το τέλος του 2015 για το νέο, ενιαίο και κωδικοποιημένο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, η ΕΣΕΕ εμφανίζεται θετική, δεδομένου ότι θα προσφέρει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προετοιμασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το χρειάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ