FΤ: Η Ευρωζώνη ανησυχεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας

FΤ: Η Ευρωζώνη ανησυχεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανησυχούν όλο και περισσότερο, ότι οι οριακοί χειρισμοί της Ελλάδας σχετικά με το πρόγραμμα στήριξής της θα τη βυθίσουν σε χρηματοδοτικό χάος, μετά τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα χρειασθούν έως τέσσερις μήνες για την επίτευξη μίας «νέας συμφωνίας» με τους πιστωτές της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Οι δηλώσεις του υπουργού στο Παρίσι υπογράμμισαν τους φόβους αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συνείδηση της αστάθειας της οικονομικής κατάστασης. «Όλοι (στην Ευρωζώνη) θέλουν μία συμφωνία» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας: «Αλλά με τις ενέργειες και τη ρητορική τους, η νέα κυβέρνηση αναστατώνει πολλούς. Βάζουν τους εαυτούς τους σε μία αδύνατη κατάσταση».

Παρά τους ηπιότερους τόνους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το Σαββατοκύριακο, αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν απογοητευθεί από την επανειλημμένη απόρριψη, από την πλευρά της Ελλάδας, μίας παράτασης του προγράμματος και την άρνηση συνεργασίας της με την τρόικα των διεθνών πιστωτών. Γερμανοί αξιωματούχοι ήταν, επίσης, ενοχλημένοι από την άρνηση της Ελλάδας να εμπλακεί (σε διαπραγμάτευση) με το Βερολίνο, αν και ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι έχει κληθεί στη γερμανική πρωτεύουσα, αναφέρουν οι FT.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν είναι σαφές, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συμφωνήσει να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, με την προοπτική ότι η Ελλάδα θα υποβάλει σε έναν μήνα τις προτάσεις της για μία νέα συμφωνία με την Ευρωζώνη, οι οποίες θα ισχύσουν από τα τέλη Μαΐου, όπως δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. Σημειώνεται επίσης η δήλωση του υπουργού: «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε νέα δάνεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι απόλυτα δυνατό να διασφαλίσουμε την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ».

Περισσότερο ανήσυχοι, προσθέτει το δημοσίευμα, είναι πολλοί αξιωματούχοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο βασίζεται, μετά τις μεγάλες εκροές καταθέσεων σε φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση της καθημερινής λειτουργίας του. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ κατέστησαν σαφές το Σαββατοκύριακο ότι αν λήξει το πρόγραμμα στο τέλος Φεβρουαρίου, η κεντρική τράπεζα θα αναγκασθεί να σταματήσει την παροχή ρευστότητας. Δεν αποσαφήνισαν, όμως, αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, γνωστή ως έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (emergency liquidity assistance, ELA). Αν και η ρευστότητα αυτή δίνεται τεχνικά από την ελληνική κεντρική τράπεζα, θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει κάνει γνωστό, αν θα επιτρέψει αυτόν τον δανεισμό.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, έχει πει σε συναδέλφους του ότι σχεδιάζει να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση - μία αντίστοιχη στρατηγική που χρησιμοποίησε στην περίπτωση της Κύπρου τον Μάρτιο του 2013, η οποία ανάγκασε τη Λευκωσία να αποδεχθεί επώδυνους όρους διάσωσης. Αλλά ο κ. Ντράγκι, προσθέτει η εφημερίδα, είναι επίσης επιφυλακτικός στη λήψη μίας απόφασης από μη εκλεγμένους κεντρικούς τραπεζίτες, η οποία θα ανάγκαζε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.

Αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν γνώση των συζητήσεων μεταξύ πολιτικών της Ευρωζώνης και της Αθήνας, δήλωναν ότι δεν έχουν πολλή ιδέα για το είδος της διεθνούς οικονομικής βοήθειας που επιδιώκει η Ελλάδα ή σχετικά με το πώς σκοπεύει αυτή να διαπραγματευθεί. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν να συζητήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας στην επόμενη σύνοδό τους στις 16 Φεβρουαρίου, αν όχι νωρίτερα τηλεφωνικά. Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου. Αν δεν ανανεωθεί, η Ελλάδα θα μείνει για πρώτη φορά χωρίς χρηματοδοτικό δίχτυ ασφαλείας, σημειώνουν οι FT και η Αθήνα μπορεί να μην έχει χρηματοδότηση για να αποπληρώσει δάνεια της, ύψους πολλών δις. ευρώ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να καλύψει με δυσκολία τις πληρωμές χρεολυσίων προς το ΔΝΤ, ύψους 4,3 δις. ευρώ, που λήγουν τον επόμενο μήνα, αλλά θεωρούν ότι «θα πέσει σε τοίχο» στην αρχή του Ιουνίου, όταν πρέπει να πληρωθεί το πρώτο από τα δύο ομόλογα, ύψους άνω των 3 δις. ευρώ. «Χωρίς χρηματοδοτική βοήθεια και ένα συνεχιζόμενο ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων, η Αθήνα θα αναγκαζόταν σε χρεοκοπία, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ