Quiz: Ποιος διοικητής ΔΕΚΟ λαμβάνει τα διπλά σχεδόν από ό,τι επιτρέπεται;

Quiz: Ποιος διοικητής ΔΕΚΟ λαμβάνει τα διπλά σχεδόν από ό,τι επιτρέπεται;
Με τούτα και με εκείνα θα σωθεί κατά πως φαίνεται -τελευταία και καταϊδρωμένη- και η Attica Bank.

Οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου της είχαν παγώσει παρά το γεγονός πως η γενική συνέλευση των μετόχων (ΤΣΜΕΔΕ) της τράπεζας στις 10 Δεκεμβρίου έλαβε τη σχετική απόφαση, παρέχοντας εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα και να συνεχίσει τις επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το ταμείο των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ, που είναι ο μεγαλομέτοχος με 51,3%, είχε δεσμευτεί να καταβάλει 200 – 220 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το ποσοστό του που ανέρχεται στο 51,3% της Attica Bank.

Τις τελευταίες ημέρες ενώ το χρηματιστήριο κατέρρεε η μετοχή της τράπεζας κέρδιζε 20% περίπου τη Δευτέρα και την Τετάρτη, μαύρη μέρα για το ΧΑ, ανέβαινε άλλο ένα 6%-7%.

Κάνει βέβαια μερικά σεντς η μετοχή οπότε κουνιέται εύκολα αλλά το ζουμί είναι πως στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται η Attica Bank να συγχωνευθεί με Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες και να μετατραπεί σε Αναπτυξιακή Τράπεζα. Να κεφαλαιοποιηθεί μετά από το ΤΧΣ με περίπου 1 δισ. ευρώ και αυτή η νέα τράπεζα να συμβάλλει στα αναπτυξιακά σχέδια της χώρας.

Σχέδια που περιλαμβάνουν μεταφορές, υποδομές, δίκτυα κλπ. Και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης θα είναι εκ των κομβικών ατόμων σε αυτές τις επενδύσεις. Άνθρωπος, προφανώς με όραμα, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της Attica Bank με την ιδιότητα του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), στο οποίο ανήκει το ΤΣΜΕΔΕ. Και ο κ. Σπίρτζης έχει στηρίξει το σχέδιο αξιοποίησης της τράπεζας στη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Ο Χ. Μεγάλου και οι ξένοι

Με είκοσι χρόνια επιτυχημένη καριέρα στο Λονδίνο, αλλά και με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή του έως τώρα στο τιμόνι της Eurobank, o Xρήστος Μεγάλου μάλλον εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συνεχίσει να… τρέχει την τράπεζα.

Όσοι γνωρίζουν τον σχεδιασμό που γίνεται από το νέο οικονομικό επιτελείο της για το μέλλον των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας επιμένουν ότι ο κ. Χρήστος Μεγάλου απολαμβάνει τόσο τη εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης, όσο, ασφαλώς και των ιδιώτων μεγαλομετόχων της τράπεζας που δεν είναι άλλοι από τους Prem Watsa που έχει βάλει μια καραβιά λεφτά στη χώρα και τον Wilbur Ross που «κουνάει» τη μισή Wall.

Άλλωστε ο Μεγάλου πήρε την τράπεζα στη χειρότερη κατάσταση από τις άλλες τρεις και έφερε τρία δισ. μετρητό και την κράτησε όρθια. Αυτόν ξέρουν αυτόν θέλουν. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό του ΤΧΣ μειώθηκε στο 35,41% (από 95,23%) στην Eurobank. Χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είδε τους ξένους μεγαλομετόχους και λογικά θα τους εξήγησε πως θέλει τη στήριξή τους. Μπορεί και να την έχει. Τι ζήτησαν όμως άραγε;

Προς θερμόεπεισόδιο

Προετοιμάζεται μαθαίνουμε αλλαγή του νόμου που προβλέπει το δικαίωμα ψήφου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών προκειμένου, ασκώντας τα δικαιώματα πλειοψηφίας του Δημοσίου στις τράπεζες, η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις της στην Οικονομία. Αυτό το καταλάβαμε.

Την ΕΚΤ μάλλον την έχουμε γραμμένη διότι τους άλλους είναι φανερό πως δεν τους υπολογίζουμε. Μιλάμε άλλωστε πια άλλη γλώσσα. Όχι ότι δεν ήταν σαφές προεκλογικά. Αλλά τώρα το ζούμε κιόλας.

Οπότε μην παραξενευτεί κανείς εάν δούμε και θερμό επεισόδιο κυβέρνησης – Στουρνάρα (φωτ.). Ο Στουρνάρας, μου λένε, αν του ζητηθεί να παραιτηθεί, απλούστατα θα αρνηθεί. Και θα επικαλεστεί την ανεξαρτησία της ΤτΕ, το Ευρωσύστημα κλπ. Πώς νομίζετε πως θα το πάρει αυτό ο Ντράγκι; Δεν κινδυνολογώ.

Θέτω θέματα που κρατούν ξύπνιους πολλούς που τυγχάνει να μην είναι κομμουνιστές αλλά έχουν μυαλό. Αν σας τρομάζει η ευθύτητα της γραφής, ζητώ συγγνώμη. Τέλος, τη θέση του Στουρνάρα θέλει, κατά πληροφορίες, η κα Λούκα Κατσέλη και μόνο ως δεύτερη επιλογή θέλει το ΤΧΣ. Για να δούμε...

Show me the money

Οι Έλληνες κοιτούν πάντα το κλαδί, ούτε καν το δέντρο, πόσο μάλλον το δάσος... Λέει ο κοσμάκης «και τι με νοιάζει που καταρρέει το Χρηματιστήριο και πιέζονται τα ομόλογα; Καλά να πάθουν αυτοί που κονομάγανε τόσα χρόνια...». Ή «και τι είναι τα δισ. που τα χάσανε οι επενδυτές; ψιλά που τους παράπεσαν;». Ναι, αυτή είναι η μια πλευρά, όσα funds και επενδυτές έχουν παραμείνει σε ελληνικούς τίτλους ...εξαϋλώνονται! Η άλλη πλευρά, όμως, μας αφορά όλους: αν το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με 10% και πλέον, με τι τόκο θα βρει σε οποιαδήποτε αγορά δάνειο μια επιχείρηση; Πώς θα επενδύσει, πώς θα συντηρήσει τους εργαζόμενούς της; Και ποια τράπεζα, μετά την κατάρρευση της χρηματιστηριακής της αξίας θα δώσει λεφτά στον οποιονδήποτε;

Τα στοιχεία κάποιοι θα τα διαβάσατε, άλλοι όχι. Για αυτό σας τα ξαναγράφω: Η αμερικανική Citi έκανε την πρώτη σοβαρή καταγραφή (θα τα μαθαίνουμε πάλι απ’ έξω, όπως το 2010…) του ύψους των καταθέσεων που φύγανε από τις ελληνικές τράπεζες. Και την έκανε μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, με τις τράπεζες. Τα ποσά που αναφέρονται τοποθετούν το ποσό στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ από τα μέσα Δεκεμβρίου εκ των οποίων 3 δισ. το Δεκέμβριο και περίπου 8 δισ. τον Ιανουάριο... Οι μεγαλύτερες εκροές του Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν από εταιρικούς πελάτες των τραπεζών, ενώ τον Ιανουάριο έγιναν κυρίως σε μετρητά από ιδιώτες.

Με καθυστέρηση κατάλαβαν οι προηγούμενοι στο υπουργείο Υποδομών πως χωρίς συμφωνία συντήρησης του δικτύου του ΟΣΕ δεν πρόκειται να τρέξουν τα τραίνα από τον Πειραιά με τα φορτία που φέρνει η Cosco για την Ευρώπη. Και γι' αυτό έτρεχαν να προλάβουν. Έτσι θα τρέξουν και οι καινούργιοι… Αν και κανείς δεν πιστεύει πως θα προχωρήσει με οιονδήποτε τρόπο ο διαγωνισμός για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρέπει να προχωρήσει η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Και κάποιοι λένε πως θα φωνάξουμε τους Κινέζους που έχουν προσφερθεί μόνοι τους για να το φτιάξουν ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Μπορεί λοιπόν το λιμάνι να μην πουληθεί αλλά, πιστέψτε με, είτε έτσι είτε αλλιώς θα γεμίσουμε κινέζους.

Ένα ενδιαφέρον σχόλιο για την πτώση του χρηματιστηρίου την περασμένη Τετάρτη έκανε μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στέλεχος της Bank of America-Merrill Lynch. Συγκεκριμένα έγραψε: «Αυτά συμβαίνουν όταν αρχίζουν να χορεύουν οι αγορές», και συμβούλεψε τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ότι λύση είναι να μην κάνει κανείς τα πράγματα που συνήθιζε προ κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ