Τα πέντε δραματικά σενάρια αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός προγράμματος

Τα πέντε δραματικά σενάρια αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός προγράμματος
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις έως τώρα κινδυνολογικές αναφορές του όσον αφορά την ελληνική οικονομία, στην περίπτωση που η χώρα δεν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας, κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν δεν κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση της τρόικας (έως τις 28 Φεβρουαρίου) ή δεν παραταθεί το πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που θα αποφασιστεί στις 22 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πώς η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 25 Ιανουαρίου θα αναλάβει να ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015, αλλά ο χρόνος «δεν είναι μεγάλος και πιθανόν να απαιτηθεί παράταση από τους Ευρωπαίους εταίρους». Χωρίς την ολοκλήρωση του Προγράμματος μέσα σε ένα αποδεκτό χρονικό διάστημα, το κόστος για τη χώρα «μεγεθύνεται υπέρμετρα» κατά τον υπουργό. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε τα πέντε προβλήματα που θα υπάρξουν σε αυτό το ενδεχόμενο:

1. Απώλεια πόρων της τάξης των 7,2 δις ευρώ. Τα μισά προέρχονται από δάνεια της ΔΝΤ και τα υπόλοιπα μισά από την Ευρωζώνη. Η απώλεια του παραπάνω ποσού θα δυσχέραινε πολύ τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ ευελιξία στη χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Το κράτος έχει ήδη δανειστεί το μέγιστο δυνατό ποσό μέσω εντόκων γραμματίων (15 δις ευρώ) και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων είναι απαγορευτική.

2. Χωρίς την ολοκλήρωση του Προγράμματος, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει το ποσό των 11,4 δις ευρώ, που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η επιστροφή τους θα μειώσει μεν το ελληνικό χρέος με το αντίστοιχο ποσό, αλλά θα ακυρώσει ένα ποσό ευρωπαϊκών χρημάτων που υπήρχε ως μαξιλάρι.

3. Η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις αγορές, όποτε τις χρειαστεί. Δεν θα υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, κανένα δηλαδή μαξιλάρι ασφαλείας.

4. Χωρίς την ολοκλήρωση του Προγράμματος, η ΕΚΤ δεν θα παρέχει τη συνήθη ρευστότητα που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, και που τον Νοέμβριο ανέρχονταν σε περίπου 45 δις ευρώ. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να χρησιμοποιούν τον μηχανισμό του ELA (Emergency Liquidity Assistance) από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος λειτουργεί με αποκλειστικό εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και κοστίζει περισσότερο. Το επιπλέον κόστος θα πιέσει τα εγχώρια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και νοικοκυριών ακόμα πιο ψηλά.

5. Χωρίς Πρόγραμμα θα καταστεί σχεδόν αδύνατη η υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. «Θα χάσει η Ελλάδα το τρένο της εύκολης χρηματοδότησης, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες χώρες τη Ευρωζώνης», σύμφωνα με τον υπουργό.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι αν η αξιολόγηση κλείσει, η Ελλάδα θα εισπράξει τα 7,2 δις ευρώ και θα έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Επιπλέον, η χώρα θα μπει σε μια νέα σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για περίπου ένα χρόνο, ενώ «θα είναι ώριμο να ανοίξει και η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Κατά τον υπουργό σε αυτά περιλαμβάνεται:

- Μία πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων του επίσημου τομέα.

- Μία πιθανή μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά.

Επίσης, η σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να μεταβληθεί σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, σε αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό ECCL. Καιστο πλαίσιο αυτό ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως «από το 2016 θα μπορούμε πλέον να ατενίζουμε τις αγορές χωρίς καμία στήριξη. Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο παρά να πάει μπροστά. Πέτυχε πολλά τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν τη μεγάλη απογείωση της οικονομίας. Μπορεί να τα καταφέρει».