Oι κερδοσκόποι «μύρισαν»...ψητό - Ποια deals βρίσκονται στα «σκαριά»

Oι κερδοσκόποι «μύρισαν»...ψητό - Ποια deals βρίσκονται στα «σκαριά»
Οι θεσμικοί επενδυτές έφυγαν, τα κοράκια επιστρέφουν. Οι πρώτοι πούλησαν ή προσπαθούν να πουλήσουν τις συμμετοχές τους στο χρηματιστήριο και οι δεύτεροι βλέπουν τη νέα κρίση που προδιαγράφεται στον ορίζοντα ως ευκαιρία για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές. Πόσο χαμηλές;

Στα 5 με 10 λεπτά ανά ευρώ ονομαστικής αξίας. Είτε αυτά αφορούν προβληματικά δάνεια, είτε ακίνητα, είτε επιχειρήσεις. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται και μεγάλα επώνυμα επενδυτικά σχήματα όπως η Kohlberg Kravis Roberts & Co, που έκλεισε πρόσφατα deal με την Πειραιώς για την αξιοποίηση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, αλλά και η αμερικανική The Blackstone Group L.P., που φέρεται να εξετάζει την αγορά χρεογράφων ελληνικών εισηγμένων σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική αξία των υποχρεώσεών τους.

Η ανησυχία πολλών επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, για την τροπή που παίρνει η ελληνική πολιτική πραγματικότητα τους έχει κάνει να είναι διατεθειμένοι να ξεφορτωθούν θέσεις τους ακόμα και με μεγάλη ζημία, αναφέρει στo «moneypro» Έλληνας τραπεζίτης. Την ίδια ώρα, μεγάλοι θεσμικοί όπως τα νορβηγικά κρατικά ταμεία και αμερικανικοί κολοσσοί ακινήτων είτε πέρασαν την έξοδο είτε κατευθύνονται προς αυτήν.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ. Το νορβηγικό Tellus fund της Skagen AS, που επενδύει κεφάλαια του κρατικού ταμείου του Όσλο ξεπούλησε πρόσφατα τις τελευταίες θέσεις του σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. «Αυτές τις θέσεις όμως κάποιος τις αγόρασε» εξηγούν πηγές της αγοράς στo «moneypro». Και αυτοί οι αγοραστές είναι distress fund που προσβλέπουν εκ νέου σε υπεραξίες όταν και αν τα πράγματα για την ελληνική οικονομία βελτιωθούν. Το μεγάλο ρίσκο που συνοδεύει αυτό το στοίχημα είναι άλλωστε τυπικό του προφίλ των επενδύσεων που αυτά τα funds πραγματοποιούν. «Δεν βάζουν δα και όλα τους τα λεφτά στην Ελλάδα», αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι. «Τοποθετούν ένα μικρό μέρος των τεράστιων διαθεσίμων τους που όμως μπορεί να τους δώσει τεράστιες υπεραξίες σε λίγους μήνες».

Άλλος θεσμικός που πούλησε και σηκώθηκε και έφυγε από τη χώρα είναι σύμφωνα με ξένες πηγές η Jupiter Asset Management αλλά και μια σειρά από μικρότερα funds που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με την ελληνική κεφαλαιαγορά ενόσω διαρκεί η αβεβαιότητα για την κυβερνητική γραμμή που θα υιοθετηθεί.

Παράλληλα το μαντήλι στην ελληνική αγορά ακινήτων φέρεται να είναι έτοιμη να κουνήσει η αμερικανική Hines που είχε ανακοινώσει πως σχεδιάζει να επενδύσει περί τα 500 εκατ. δολάρια στην ελληνική αγορά real estate. Όμως μη έχοντας ολοκληρώσει οιαδήποτε συμφωνία μέχρι τώρα λέγεται πως κλείνει τώρα το εδώ γραφείο της.

ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ. Άλλοι παραμένουν όμως προσηλωμένοι στην Ελλάδα: Ξένοι, επαγγελματίες στη διαχείριση των προβληματικών καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων φέρονται να συνεχίζουν τις συζητήσεις εδώ, καθώς οι ελληνικές τράπεζες επιχειρούν να βγάλουν όση αξία μπορούν από τα χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εξαιρετικά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν υπάρχουν και συγκεκριμένα τιμολόγια για αυτά τα χαρτοφυλάκια.

«Καταναλωτικά που δεν έχουν υποστεί πολλαπλές δράσεις από collection agencies (εισπρακτικές) τιμολογούνται περί τα 5 με 8 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας του δανείου. Καταναλωτικά με πολλαπλές δράσεις: 1 με 4 σεντς ανά ευρώ. Τα επιχειρηματικά δάνεια τιμολογούνται μεμονωμένα με βάση τις εγγυήσεις, την εταιρία κτλ» αναφέρουν αυτές οι πηγές. Οι προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών για τα παραπάνω καταναλωτικά κυμαίνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από 75 σεντς μέχρι 97 σεντς ανά ευρώ.

«Τα μόνα χαρτοφυλάκια καταναλωτικών που έχουν ενδιαφέρον είναι της Αγροτικής, που δεν έχουν κυνηγηθεί ποτέ», λένε. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν μάλιστα πως η μια από τις 4 μεγάλες τράπεζες «πούλησε σε κάτι περίεργα funds δάνεια με έκπτωση μέχρι και 96% (στα 4 σεντς ανά ευρώ) στα οποία το fund κατάφερε αποδόσεις 100%. Με λίγα λόγια ένα καταναλωτικό των 5.000, μεταβιβάστηκε για 50-100 ευρώ, το fund πρότεινε στον δανειολήπτη συμβιβασμό στα 100-200 ευρώ (αντί 5.000) και φαίνεται ότι είναι όλοι χαρούμενοι».

Στελέχη τραπεζών δηλώνουν ότι δεν θα πραγματοποιηθούν, τουλάχιστον το επόμενο διάστημα, πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένες εξειδικευμένες εταιρείες λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών αλλά και του εξαιρετικά πολύπλοκου νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα που γενικά αποθαρρύνει τέτοιες κινήσεις. Όμως δεν είναι έτσι.

Τα deals που βρίσκονται στα σκαριά

Σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική πραγματοποιήθηκε η πώληση των δανείων της Citibank προς το Baupost το οποίο ήταν το πρώτο fund που απέκτησε δάνεια στην Ελλάδα καταβάλλοντας 25 -30 σεντς για κάθε ευρώ δανείου που αγόρασε. Τα δάνεια της Citibank που μεταβιβάστηκαν ανέρχονται σε 250- 300 εκατ. ευρώ. Ανάλογες συμφωνίες επιδιώκει σύμφωνα με πληροφορίες και η Τράπεζα Αττικής.

Δάνεια 213 εκατ. ευρώ της τουρκικής θυγατρικής Finansbank έχει ήδη μεταβιβάσει η Εθνική στη Meryll Lynch. Η Eurobank φέρεται να έχει επαφές με διάφορα funds για την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ. Στους συνομιλητές της πηγές συμπεριλαμβάνουν μεγάλα funds όπως τα Baupost, Monarch, Oaktree, Marathon, Apollo και Fortress.

Η Alpha Bank έχει επίσης συστήσει ειδική μονάδα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την ισπανική Aktua Soluciones Financieras. Στην υπό ίδρυση εταιρία Aktua Hellas συμμετέχουν η Alpha Bank με ποσοστό 45% και η Aktua καθώς και συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες με 55%. Σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να έχουν πωλήσει πρόσφατα δάνεια σε distress funds σε τιμές κοντά στο 25% με 30% της ονομαστικής αξίας των δανείων.

ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ