"Λαβράκια" του ΣΔΟΕ από τους ελέγχους σε μεγαλοκαταθέτες

  "Λαβράκια" του ΣΔΟΕ από τους ελέγχους σε μεγαλοκαταθέτες
«Λαβράκια» υπολογίζεται ότι θα φέρει ο έλεγχος που διενεργείται από το ΣΔΟΕ και από τους οικονομικούς εισαγγελείς στα 65 CD που έχουν ήδη παραδώσει όλες οι τράπεζες και αφορούν ημεδαπούς καταθέτες.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, αφορούν καταθέσεις της περιόδου 2000-2012, σε πρώτη φάση, για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ και σε δεύτερη για ποσά άνω των 300.000 ευρώ. Οι έλεγχοι θα αφορούν 1.215.000 κινήσεις λογαριασμών που υπερβαίνουν τα 100.000 και έγιναν στη διάρκεια της επίμαχης αυτής περιόδου.
Περίπου 43 δισ. ευρώ είναι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι μη εγγυημένες καταθέσεις, αυτές δηλαδή που ξεπερνούν το όριο των 100.00 ευρώ και πρόκειται τώρα να «ξεσκονιστούν» προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες τους ανταποκρίνονται σε αυτές. Πρόκειται για μερικές δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι καταθέσεις που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ υπερβαίνουν τις 16.000.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, περίπου 43 δισ. ευρώ είναι οι μη εγγυημένες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ) και οι οποίες πρόκειται να μπουν στο μικροσκόπιο.
Ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα από τους πρώτους ελέγχους:
Σε εργολάβο οικοδομών βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό 280 εκατ. ευρώ, ενώ είχε δηλώσει εισόδημα 72.000 ευρώ.
Συνταξιούχος ετών 92 βρέθηκε να έχει σε λογαριασμό 190 εκατ. ευρώ, όταν ο ίδιος δήλωνε εισόδημα μόλις 7.000 ευρώ.

Δημιουργείται ειδικό επιτελείο ελεγκτών

Τα στοιχεία που παρέδωσαν οι τράπεζες στο ΣΔΟΕ και στους οικονομικούς εισαγγελείς είναι εντυπωσιακά και αφορούν, σύμφωνα με τους ελεγκτές, σημαντικό αριθμό πολιτών. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήθηκε από τον εισαγγελέα κατά των οικονομικών εγκλημάτων κ. Π. Αθανασίου η δημιουργία ενός εξειδικευμένου επιτελείου ελεγκτών για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το μεγάλο αυτό έργο, δηλαδή των αντιπαράθεση των τραπεζικών καταθέσεων με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.
Αν και ακόμη δεν έχει πλήρως στελεχωθεί η υπηρεσία (έχουν ήδη αποσπασθεί 6 ελεγκτές – οι οποίοι εκπαιδεύονται – και αναμένεται να αποσπασθούν άλλοι 12) υπήρξαν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων.