Πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου

 Πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου
Στα 712 εκατ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 διαμορφώθηκε στα 712 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος περίπου 5 δισ. ευρώ ή 2,7% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.«Οι δημοσιονομικοί στόχοι, για τρίτη χρονιά, επιτυγχάνονται.
Η επίτευξη αυτών των στόχων δείχνει ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται σε καλό επίπεδο. Δημιουργείται έτσι η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και προώθηση της απασχόλησης, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν υψηλότερα τόσο από τα περυσινά επίπεδα όσο και από τον επικαιροποιημένο στόχο και ανήλθαν στα 23,6 δισ. ευρώ, περίπου ένα δισ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, και 246 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο.
Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20,6 δισ. ευρώ, περίπου 190 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι λόγω των υψηλότερων - εφέτος - επιστροφών φόρων, 70 εκατ. ευρώ όμως υψηλότερα από το στόχο.Τα φορολογικά έσοδα, τον Ιούνιο, ήταν 205 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 72 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο του μήνα. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 22,2 δισ. ευρώ, περίπου 830 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και 165 εκατ. ευρώ καλύτερα από το στόχο.
Μάλιστα, τον Ιούνιο, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν υψηλότερα κατά 127 εκατ. ευρώ ή 3,6% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.
Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 20,1 δισ. ευρώ, περίπου 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 950 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο. Μάλιστα, αυτό συνέβη παρά το ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 έχουν ήδη χορηγηθεί επιπλέον 31 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, επιπλέον 16 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολύτεκνων, επιπλέον 54 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, 50 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια των εκλογών και 247 εκατ. ευρώ για διανομή «κοινωνικού μερίσματος».
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο στα 2,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 33% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2,96 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 176 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ