Αποκάλυψη: Μόνιμη Επιτροπή της τρόικας θα ελέγχει την πορεία της οικονομίας

Αποκάλυψη: Μόνιμη Επιτροπή της τρόικας θα ελέγχει την πορεία της οικονομίας
Μπορεί επισήμως η Ε.Ε. να αποχωρεί και μαζί της η Τρόικα να αλλάζει χαρακτήρα το φθινόπωρο, μπορεί το ΔΝΤ να είναι αυτό που έχει λογιστικά «υπόλοιπα» με τη χώρα μας, όμως σύμφωνα με πληροφορίες  ο έλεγχος προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους θα είναι εφεξής και συνεχής και σκληρός.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες λοιπόν, στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνει η καινούργια, ανεξάρτητη Αρχή δημοσιονομικής παρακολούθησης που θα δημιουργηθεί, προβλέπονται από τους τεχνοκράτες της task force, εκτός των άλλων, τακτικότατοι έλεγχοι τήρησης του προϋπολογισμού αλλά και βαριά penalties (σ.σ.: ποινές) σε περιπτώσεις εκτροπής. Ποινές που θα φέρουν πολιτικές αναταράξεις άμα τη εφαρμογή της και θα επιβεβαιώσουν αυτό που πολλοί ψιθυρίζουν, λίγοι όμως το φωνάζουν και ακόμα λιγότεροι το γνωρίζουν: πως η Ελλάδα δύσκολα θα ξεφύγει από τα Μνημόνια.

ΕΛΕΓΧΟΙ.

Ειδικότερα, πηγές κάνουν λόγο για μια ανεξάρτητη Αρχή η οποία θα έχει εντός του μηχανισμού και της καθημερινότητας της και θεσμοθετημένες θέσεις για εκπροσώπους της Κομισιόν, οι οποίοι παράλληλα με τους Έλληνες συναδέλφους τους θα ασκούν ασφυκτικό έλεγχο και θα απαιτούν δημοσιονομική «ορθοδοξία» και τήρηση των στόχων. Μάλιστα για να είναι σίγουροι οι δανειστές μας πως δεν θα υπάρξουν ανατροπές και άλλες δυσάρεστες εξελίξεις ως προς την πορεία της χώρας έχουν ορίσει ελέγχους τριμήνου ως προς την τήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος, εξαμήνου, εννεαμήνου και καταληκτικά δωδεκαμήνου κατά το πρότυπο των εταιρικών ισολογισμών. Με τον τρόπο αυτό οι εταίροι μας και το Eurogroup θα έχουν πλήρη εικόνα για το πώς και προς τα που πηγαίνει η ελληνική οικονομία με στόχο έναν: να παρεμβαίνουν διορθωτικά εκεί που πρέπει.
Όπως τονίζει ανώτατο στέλεχος της task force στην εφημερίδα μας «η Ε.Ε. και περισσότερο οι πλεονασματικές οικονομίες και χώρες, έχουν δεσμεύσει στη χώρα περί τα 245 δισ. ευρώ. Δεν θα τα αφήσουν σε καμία περίπτωση να πάνε χαμένα λόγω κακής διαχείρισης και αστοχιών των εκάστοτε κυβερνήσεων». Μάλιστα κύκλοι της task force διαμηνύουν και ξεκαθαρίζουν πως οι στόχοι αυτοί είναι παραπάνω από δεσμευτικοί ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα βρεθεί στην εξουσία.

ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ.

Όμως τα άσχημα μαντάτα για τον ασφυκτικό έλεγχο που οι Βρυξέλλες (αν και για να είμαστε πιο σωστοί το... Βερολίνο) θα ασκεί επάνω μας δεν σταματάνε εδώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήδη υπό εξέταση έχει τεθεί σχέδιο penalties όταν η χώρα δεν θα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει. Ποινές δηλαδή που θα αφορούν μειώσεις μισθών στον Δημόσιο τομέα, περικοπές επιδομάτων, ακόμα και αιτήματα των εταίρων για περισσότερες εξόδους υπαλλήλων από το Κράτος. «Αν για παράδειγμα στο πρώτο τρίμηνο ελέγχου των δημοσιονομικών πεπραγμένων διαπιστωθεί αστοχία και μεγάλη απόκλιση, θα γίνεται μια σύσταση και θα επιχειρείται συζήτηση για τις γενεσιουργούς αιτίες των προβλημάτων. Αν τα πράγματα στη συνέχεια δεν διορθώνονται τότε θα υπάρχουν κίτρινες κάρτες, μέχρι να βγει και η κόκκινη. Για να το εξηγήσουμε λοιπόν πιο σαφώς, μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει από τα Μνημόνια, μπαίνει όμως σε μια νέα φάση ευρωπαϊκής επιτροπείας την οποία καθόλου δεν πρέπει να αγνοήσει» αναφέρει η ίδια καλά ενημερωμένη πηγή.

Πιάνουν δουλειά εντός του 2014

Η νέα Αρχή δημοσιονομικού ελέγχου κι εποπτείας θα παρουσιαστεί καταληκτικά στο τέλος του 2014, ενώ στις σκέψεις που υπάρχουν γι' αυτή είναι είτε να προΐσταται σε αυτήν Ευρωπαίος Επίτροπος με ελληνική όμως ομάδα, είτε ο Έλληνας που θα αναλάβει χρέη προέδρου να προέρχεται από το περιβάλλον της Κομισιόν και να λειτουργεί ουσιαστικά ως υπερ-επόπτης. Οπωσδήποτε στον έλεγχο αυτό δεν θα δούμε Γερμανό εκπρόσωπο κατά το πρότυπο του κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ καθώς ήδη στις Βρυξέλλες κατανοούν το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών, όμως η ανεξαρτησία από τα ελληνικά πολιτικά κέντρα αποφάσεων που έχει αποφασιστεί για την Αρχή.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε ένα προσχέδιο νόμου που αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή από τον Γιάννη Στουρνάρα όμως φαίνεται πως θα αλλάξει κατεύθυνση και προσανατολισμό, η νέα αρχή θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και θα μπορεί να ελέγχει άμεσα τόσο τον υπουργό Οικονομικών όσο και τη γραμματεία Εσόδων.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως σε μια περίοδο που τα στελέχη της task force αρχίζουν να μειώνονται επειδή δήθεν η χώρα μας δεν χρειάζεται την παροχή τεχνογνωσίας όπως απαιτούνταν πριν από μεγάλο διάστημα, πολλοί εξ αυτών θα πάνε στη νέα αυτή Αρχή που θα δημιουργηθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο η task force στην Αθήνα θα μείνει με περίπου 20 άτομα ενώ η νέα Αρχή δημοσιονομικού ελέγχου θα έχει μια δύναμη «πυρός» περίπου 50 ατόμων αρχικά.

Από την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με σούπερ προσφορές και αποκαλύψεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ