Στα ταμεία του Δημοσίου 40 εκατ. ευρώ από συντάξεις

Στα ταμεία του Δημοσίου 40 εκατ. ευρώ από συντάξεις
Δεν έχουν απογραφεί ως σήμερα 833 συνταξιούχοι του Δημοσίου από τους οποίους οι 415 είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ/ Εθνικής Αντίστασης. Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ο θάνατος 2.999 συνταξιούχων με ημερομηνία προγενέστερη τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη διαγραφή τους από τα μητρώα του Δημοσίου. Το ποσό που καταβλήθηκε για τις περιπτώσεις αυτές ανέρχεται σε 57,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία έως τώρα το Δημόσιο έχει ανακτήσει τα 37,7 εκατ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της καταγραφής των συνταξιούχων του δημοσίου που συνεχίζεται και τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις των 2.999 συνταξιούχων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος, αναζητήθηκαν αρχικά μέσω ΔΙΑΣ οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 57.127.388 ευρώ. Από το ποσό αυτό έχει ανακτηθεί συνολικά ποσό ύψους 37.797.425 ευρώ με τους παρακάτω τρόπους: α) 25.740.188 ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέσω ΔΙΑΣ. Β) 12.057.237 ευρώ εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους.

Για ποσό 19.329.964 ευρώ η διαδικασία αναζήτησης συνεχίζεται (επόμενες ενέργειες: αναζήτηση από κληρονόμους, καταλογισμός συνδικαιούχων ή κληρονόμων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.). Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από την διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται ότι είναι 1.236.665 ευρώ ανά μήνα.

Από τις 179 περιπτώσεις που στάλθηκαν προς διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα, με την άμεση ανταπόκριση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, και μετά από έρευνα η οποία διήρκεσε πάνω από δώδεκα μήνες, διαπιστώθηκε ότι 92 συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης τελέστηκαν κατά την περίοδο από το 1991 μέχρι και το 2012. Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από αυτές τις 179 περιπτώσεις, ανέρχεται στα 12.864.730 ευρώ. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη.

Η διαδικασία αναζήτησης των μη καταγεγραμμένων συνταξιούχων από την Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους συνεχίζεται. Από το σύνολο των μη απογραφέντων συνταξιούχων ήδη έχουν διαγραφεί 1.102 συνταξιούχοι με αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναζήτησης των μη καταγεγραμμένων συνταξιούχων, και μετά από διασταύρωση και έλεγχους μέσω των ληξιαρχείων και των εκλογικών καταλόγων όλων των Δήμων της χώρας, προέκυψε πως 948 συνταξιούχοι έχουν αποβιώσει. Η Διεύθυνση Συντάξεων του Δημοσίου για όλες αυτές τις περιπτώσεις έχει αναζητήσει από τα αρμόδια ληξιαρχεία τις αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

Επίσης, 576 μη καταγεγραμμένοι συνταξιούχοι είναι εν ζωή. Έχει ήδη καταγραφεί ένας μικρός αριθμός από αυτούς (συνολικά 57 συνταξιούχοι). Περίπου 529 μη καταγεγραμμένοι συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα για την καταγραφή τους, ενώ η σύνταξή τους εξακολουθεί να παραμένει σε αναστολή από τον Οκτώβριο του 2012, συνεχίζεται η αναζήτηση με όλους τους εφικτούς τρόπους.

«Αξιοποιώντας τα στοιχεία της καταγραφής, τα αποτελέσματα, στον τομέα αυτόν, είναι ορατά και μετρήσιμα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ήδη επιληφθεί οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ