Μπάχαλο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Μπάχαλο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα
Σαν Λερναία Ύδρα ξεφυτρώνουν τα προβλήματα για τη κυβέρνηση μπαίνοντας στη τελική (;) ευθεία για την οριστική(;) επίλυση του προβλήματος Χρέους, με αποτέλεσμα το επιχείρημα του πρώιμου πρωτογενούς πλεονάσματος να φαντάζει, πλέον, πολύ «λίγο» για να αποκρούσει τις αφόρητες πιέσεις της Τρόικας για τη «τρύπα» του 2014- 2015 και το χρηματοδοτικό «κενό».

Έχοντας χάσει προ πολλού το ραντεβού με τους Ευρωπαίους στις 27 του μήνα και με σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας έως το επόμενο EUROGROUP της 17ης Φεβρουαρίου, πολλοί είναι πλέον εκείνοι που βλέπουν διαπραγματεύσεις ακόμα και πέρα από το Φεβρουάριο, αφού η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να τα παίξει όλα για όλα, όντας πάντως με τη πλάτη στο τοίχο. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι πετύχει πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τη Τρόικα, πιέζοντας ήδη για εφαρμογή των αποφάσεων του Νοεμβρίου του 2012 για τη μείωση του Χρέους και απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των δανειστών για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει σε υψηλό επίπεδο ότι δεν πρόκειται να ψηφιστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα από τη στιγμή που οι αποφάσεις για το Χρέος είναι πολύ πιθανόν να τα καταστήσουν περιττά, ωστόσο το κλίμα στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον επί του παρόντος δεν είναι θετικό και το μήνυμα που εκπέμπουν στην Αθήνα είναι δυσαρέσκεια για τη καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις με τη Τρόικα.

Η ΜΑΥΡΗ «ΤΡΥΠΑ»
Η απόφαση του Μισθοδικείου για τους δικαστικούς και του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους προκάλεσαν διπλή ζημιά στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία είναι αμφίβολο εάν μπορεί να αποκατασταθεί χωρίς μέτρα σκληρού δημοσιονομικού χαρακτήρα. Στη πραγματικότητα ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν πρέπει να βρουν μόνο τα 700 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις του τελευταίου 5μήνου του 2012 και ολόκληρου του 2013, αλλά θα πρέπει να βρουν μόνιμη «πηγή» που θα τους διασφαλίζει κάθε χρόνο άλλα 300 εκατ. ευρώ, που είναι το δημοσιονομικό κόστος από την ακύρωση των περικοπών σε εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστικούς και ένστολους! Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι εάν περάσει όλη η «ζημιά» του 2012- 2013 στον φετινό Προϋπολογισμό, τότε η «τρύπα» του 2014 βαθαίνει κατά 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας έτσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρόικας στα 2,5 δις ευρώ!
Αυτό που σιγοψιθυρίζουν εντός και εκτός υπουργείου Οικονομικών είναι ότι ακόμα κι αν η Αθήνα καταφέρει να περάσει την άποψη της, δύσκολα μπορεί να καλυφθεί η «τρύπα» του 2014 μόνο με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ακόμα κι αν είναι «σκληρά», όπως για παράδειγμα ο ξαφνικός «θάνατος» φορέων και υπηρεσιών και η δραστική και πέρα από τους στόχους μείωση του προσωπικού στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και κάπου εδώ επανέρχονται στο προσκήνιο οι. συστάσεις και προτροπές του ΔΝΤ για κατάργηση όσων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει.

ΤΟ «ΚΕΝΟ»
Ακόμα πιο δύσκολη και αβέβαιη φαντάζει η διαπραγμάτευση για τη κάλυψη του χρηματοδοτικού «κενού» χωρίς νέο δάνειο, που είναι βέβαιο ότι θα συνοδεύεται από νέους όρους. Το μειονέκτημα για την Αθήνα είναι ότι αυτή η συζήτηση και οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν από τις αποφάσεις για την «ανακούφιση» του Χρέους, άρα χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσο θα ελαφρυνθεί ο Προϋπολογισμός και οι δανειακές ανάγκες, από το κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους που λήγει στην επίμαχη περίοδο β΄ εξάμηνο 2014- β΄ εξάμηνο 2015. Με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς από το ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες για το 2014 ανέρχονται στα 26,2 δισ. ευρώ και για το 2015 στα 14,4 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της ωρίμανσης ιδιωτικού και επίσημου (Ε.Ε. και ΔΝΤ) χρέους, που φτάνει συνολικά στα 41,5 δισ. ευρώ στη διετία.
Αφήνοντας στην άκρη το επίσης αβέβαιο αποτέλεσμα έκδοσης ομολόγου- απ' όπου στη καλλίτερη περίπτωση θα εξασφαλιστούν έως 2 ή 3 δισ. ευρώ- όπως επίσης το όλο και πιο απόμακρο ενδεχόμενο χρήσης των αδιάθετων κεφαλαίων του ΤΧΣ, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει με αμηχανία ότι πάει περίπατο και η δυνατότητα μετακύλισης (roll over) της λήξης ομολόγων που διακρατούν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ