Στουρνάρας: Στο 1 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό – H αγορά ακινήτων δεν υπερφορολογείται

Στουρνάρας: Στο 1 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό – H αγορά ακινήτων δεν υπερφορολογείται
Στο 1 δισ. ευρώ θα «κλείσει», στη διαπραγμάτευση με την τρόικα το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, χωρίς όμως να ληφθούν «οριζόντια μέτρα», όπως  περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χτες στην εκπομπή του Mega Channel «Ανατροπή», η τρόικα, επανέρχεται στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, δεν θα χρειαστούν ούτε νέο δάνειο («δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο τώρα. Με το υπάρχον πρόγραμμα, υπάρχουν χρήματα έως το 2016», είπε), ούτε νέο μνημόνιο. Αναφέρθηκε σε δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας στον κ. Σαμαρά, ότι η συζήτηση για το δημόσιο χρέος δεν θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, αλλά θα αρχίσει αμέσως μετά την πιστοποίηση τον Απρίλιο, από τη Eurostat, του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Και πρόσθεσε, ότι ακόμη και εάν συνεχίσει να έρχεται η τρόικα, θα έχει πολύ μικρότερη δυνατότητα πίεσης, λόγω καλύτερης διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας. Ενώ, επανέλαβε πως το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος (περίπου 560 εκατ. ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα) θα διανεμηθεί σε πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη.


Θα υπάρξει μεταβατική περίοδο προστασίας για την πρώτη κατοικία

Για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «με το ισχύον καθεστώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του τραπεζικού συστήματος. Μας ενδιαφέρει η υγεία των τραπεζών». Και προανήγγειλε ότι από το επόμενο έτος θα καταργηθεί ο νόμος του 2009 (τον χαρακτήρισε «παράλογο») και θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία «λίγο λιγότερη από τις 300.000 ευρώ» και, ταυτόχρονα, με εισοδηματικά κριτήρια για τον δανειολήπτη (αν και δεν δίνουμε, προς το παρόν, έμφαση στο εισόδημα, είπε). Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει τον θεσμό του «συνεργαζόμενου δανειολήπτη». Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον φόρο ακινήτων ως τον «δικαιότερο φόρο» και ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αλλάξουν το 2016, όταν ομαλοποιηθεί η αγορά. Επίσης όπως δήλωσε «δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται», ενώ για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, επισήμανε ότι «οι επιχειρήσεις πλήρωναν λίγο, τώρα θα πληρώσουν φυσιολογικά».
Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «το σημερινό καθεστώς έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ανεργία» και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα αρθεί το βέτο του υπουργού Εργασίας.
Για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία με την τρόικα στην κυβερνητική πρόταση να μην κλείσει η επιχείρηση και να γίνει μια μικρότερη βιώσιμη εταιρία με εξαγωγική δραστηριότητα.


Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι, μετά από την εξομοίωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης, το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει σχεδόν εξαλειφθεί σε αυτά τα δύο είδη πετρελαίων και παραμένει μόνο στο ναυτιλιακό καύσιμο. Μάλιστα προανήγγειλε δε, την on line διασύνδεση των πρατηρίων καυσίμων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε δύο εβδομάδες από σήμερα.
Τέλος αναφερόμενος για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, είπε: «δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχω ταιριάξει με τον Σαμαρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ