Γ. Χαρδουβέλης: Η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί το 2014

Γ. Χαρδουβέλης: Η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί το 2014
Την εκτίμηση ότι για πρώτη φορά από την αρχή της ύφεσης υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβληθούν νέες οριζόντιες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς και δεν θα αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι, ώστε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να σταθεροποιηθεί και το οικονομικό κλίμα να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, διατύπωσε ο οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής Οικονομικών Μελετών ομίλου Eurobank καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο συνέδριο "Risk management" της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδούβελης, εκτίμησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι μετά το 2014, αναμένονται υγιείς ρυθμοί ανάπτυξης εφόσον συνεχίζεται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να γίνουν κτήμα της κοινωνίας.
Η οικονομία πρέπει να κάνει μια στροφή από την κατανάλωση, στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, χωρίς όμως να μειώνεται το απόλυτο μέγεθος της κατανάλωσης. Αυτή η σταδιακή στροφή μπορεί να γίνει, αφού ήδη από τους παράγοντες που η διεθνής ακαδημαϊκή έρευνα αναδεικνύει ως σημαντικούς για την ανάπτυξη, η χώρα μας παρουσιάζει βελτίωση στους περισσότερους (πληθωρισμός, ανταγωνιστικότητα κόστους, εξωστρέφεια της οικονομίας, μέγεθος του κράτους).
Η χώρα υπολείπεται, όμως, σημαντικά στο μέγεθος των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων καθώς και στην ποιότητα των θεσμών, την ποιότητα της εκπαίδευσης, και την αποτελεσματικότητα του κράτους, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ