Γ. Στουρνάρας: Δύο οι τρόποι για να λυθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας

Γ. Στουρνάρας: Δύο οι τρόποι για να λυθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας
Δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί από την θέση του, οι πολιτικές του φιλοδοξίες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, δεν θα υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού, δεν θα γίνει κούρεμα των καταθέσεων και το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μπορεί να καλυφθεί με δύο τρόπους.


Αυτές είναι οι ειδήσεις που προέκυψαν από την συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στην Ναυτεμπορική, ο οποίος για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού ανέφερε ότι μπορεί να καλυφθεί με την μετακύλιση των λήξεων των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (19 δις ευρώ) και με την ανανέωση των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, ύψους 4,5 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης μπλοκάρουν τη μετακύλιση των λήξεων δανείων, ύψους 19 δισ. ευρώ, έως το 2016, εκ των οποίων 10 δισ. ευρώ λήγουν εντός του 2014, προβάλλοντας εκ των υστέρων το επιχείρημα ότι αποτελεί νομισματική χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον υπ.Οικονομικών, η μετακύλιση των λήξεων θα έλυνε το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα, σε συνδυασμό και με την ανανέωση των ομολόγων που έχουν δοθεί στις τράπεζες, ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις για τo χρηματοδοτικό κενό θα διεξαχθούν Νοέμβριο με Δεκέμβριο, ενώ η συζήτηση για τα μέτρα μείωσης του χρέους θα ανοίξει μετά τον Απρίλιο του 2014.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το άνοιγμα του ασφαλιστικού, τη μείωση του κατώτατου μισθού, το κούρεμα των καταθέσεων και την πιθανότητα η εφορία να προχωρήσει σε κατασχέσεις.
Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, λέγοντας: «Μέχρι το Μάιο - Ιούνιο έχω πολλή δουλειά, μετά τα πάντα είναι ανοιχτά».
Ο κ.Στουρνάρας δηλώνει ότι αισθάνεται άνετα στη θέση του και ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ