Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ξεκινά το Σεπτέμβριο με «προίκα» 2 δισ. ευρώ και για ζευγάρια 40 έως 50 ετών

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ξεκινά το Σεπτέμβριο με «προίκα» 2 δισ. ευρώ και για ζευγάρια 40 έως 50 ετών

Tο τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού διαμορφώνεται στο 1/4 του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το διευρυμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που θα χρηματοδοτηθεί με 2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε στη διακαναλική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, αυτή τη φορά το πρόγραμμα στέγασης θα είναι διευρυμένο και ως προς τα ηλικιακά κριτήρια - και όπως ανακοινώθηκε, θα καλύπτει και ζευγάρια 40 - 50 ετών.

Οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων αφορούν δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι συνολικά 17 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. Στην κυβέρνηση βασίζονται στο γεγονός ότι η πρώτη φάση του προγράμματος «Σπίτι μου», που αφορούσε αποκλειστικά νέα ζευγάρια, είχε μεγάλη επιτυχία.

«Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, είμαι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα με πολύ περισσότερους οφελούμενους», είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που ψηφίστηκε στα τέλη του 2022 για αφορά την επιδότηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία, ώστε το νέο ζευγάρι να αποκτά την δική του στέγη πληρώνοντας λιγότερα από όσα θα έδινε ως ενοίκιο.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και εφόσον εγκριθούν, το 75% του δανείου χορηγείται άτοκα (επιδοτείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – ΔΥΠΑ), ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αυτό σημαίνει ότι το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού διαμορφώνεται στο 1/4 του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο, ενώ αν ο δανειολήπτης είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος το δάνειο είναι πλήρως άτοκο. Το ύψος του επιδοτούμενου δανείου φτάνει έως και τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τα 30 έτη, ενώ η κάλυψη του δανείου ανέρχεται στο 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Τα κριτήρια

1 Εισόδημα. Ειδικότερα, ορίστηκε ότι το κατώτατο εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ για την ένταξη στο πρόγραμμα θα συνυπολογίζει και τυχόν τεκμαρτά εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό, αν το νοικοκυριό δηλώνει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ το οποίο μαζί με τα τεκμήρια ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, θα μπορεί να ενταχθεί στη δεύτερη φάση του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι είχε αποκλειστεί στην πρώτη. Αντιστοίχως διαμορφώνονται και τα ανώτατα εισοδηματικά όρια (πραγματικά και τεκμαρτά):

  • Για τους νέους άγαμους, έως 16.000 ευρώ.
  • Για ζευγάρια, έως 24.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο (π.χ. για τετραμελή οικογένεια τα 30.000 ευρώ).
  • Μονογονεϊκές οικογένειες, έως 27.000 ευρώ με αντίστοιχη προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.

2 Παλαιότητα. Η δεύτερη αλλαγή αφορά την παλαιότητα του ακινήτου. Σύμφωνα με το πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος, το ακίνητο θα έπρεπε να έχει οικοδομηθεί τουλάχιστον πριν από 15 έτη. Με την τροποποίηση ορίζεται πως η δεκαπενταετία υπολογίζεται από τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.

3 Μέγεθος. Η τρίτη τροποποίηση σχετίζεται με το μέγεθος του ακινήτου, καθώς διευκρινίστηκε ότι στο ανώτατο όριο των 150 τ.μ. δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα – παρακολουθήματα.

4 Χρήση. Πλέον, μετά τις τρεις σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας καθορίζεται ότι το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα υποστηρίζει τη δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που:

  • Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία.
  • Εχουν αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς.
  • Εχουν μέγεθος έως 150 τ.μ. πλην οριζόμενων βοηθητικών χώρων.
  • Η οικοδομική άδειά τους εκδόθηκε πριν από τουλάχιστον 15 έτη και βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής. Παραμένει φυσικά η προϋπόθεση ότι οι αιτούντες δεν διαθέτουν άλλο σπίτι ή τυχόν ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους δεν καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Ειδικότερα, στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου, κατάλληλα για κατοικία θεωρούνται ακίνητα άνω των 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ