Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες

Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες

Η πορεία της μεταποίησης κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση

Ο δείκτης PMI Ευρωζώνης αυξήθηκε από 50,3 σε 51,4 τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της περιοχής εγκαταλείπει επιτέλους τη στασιμότητα και επιστρέφει στην ανάπτυξη στις αρχές του δεύτερου τριμήνου. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν για τον τομέα των υπηρεσιών, αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να αποτρέπει την ΕΚΤ από τη μείωση των επιτοκίων.

Ο σύνθετος δείκτης έλαβε ώθηση κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ ο τομέας της μεταποίησης εξακολουθεί να σηματοδοτεί μείωση της παραγωγής. Συγκεκριμένα, ο PMI του κλάδου υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 52,9 από το 51,5 του περασμένου μήνα, ξεπερνώντας όλες τις εκτιμήσεις που είχαν εκφράσει οι αναλυτές η μέση πρόβλεψη των οποίων ήταν για μέτρια άνοδο στο 51,8.

Η πορεία της μεταποίησης κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση , με τον PMI να υποχωρεί στο 45,6 από το 46,1 του Μαρτίου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για άνοδο στο 46,6.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης παραμένει σε περιοχή συρρίκνωσης (κάτω του 50) από τα μέσα του 2022.

Ωστόσο, αναμένεται ότι οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να ηγούνται της ανάκαμψης, καθώς η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση αντισταθμίζει τις βελτιώσεις στους εγχώριους πραγματικούς μισθούς για τους κατασκευαστές της ευρωζώνης.

Οι αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένουν προς το παρόν δευτερεύον στοιχείο για την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι οι χρόνοι παράδοσης συνεχίζουν να συντομεύουν παρά τα προβλήματα στη ναυτιλία. Τα προβλήματα γίνονται όλο και μικρότερα και η ζήτηση για εισροές εξακολουθεί επίσης να υποχωρεί χάρη στο αρνητικό κατασκευαστικό περιβάλλον.

Κοιτάζοντας τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, η οικονομική δραστηριότητα στην Γερμανία πέρασε απροσδόκητα σε περιοχή ανάπτυξης τον Απρίλιο, στο 50,5 από το 47,7 του Μαρτίου, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 48,5. Πρόκειταιγια την πρώτη μέτρηση που δείχνει ανάπτυξη σε 10 μήνες.

Ο σύνθετος PMI στην Γαλλία αυξήθηκε στο 49,9 τον Απρίλιο από το 48,3, ξεπερνώντας σημαντικά την πρόβλεψη για 48,8.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα εξακολουθεί να παρέχει ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια για τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιταχύνθηκε και πάλι σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, αλλά όχι στον βαθμό που είχε παρατηρηθεί στην αρχή του έτους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο πληθωρισμός αγαθών εξακολουθεί να είναι αρνητικός, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικές πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν μέτριες. Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτό χρησιμεύει ως ένδειξη ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα πρέπει να είναι επιθετικές – αλλά είναι απίθανο να αποτρέψει την ΕΚΤ από τις μειώσεις. Οι αγορές αναμένουν μια πρώτη μείωση στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Συνολικά, αυτό παρέχει μια αρκετά αισιόδοξη εικόνα για την οικονομία της ευρωζώνης. Μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας που ξεκίνησε στα τέλη του 2022, φαίνεται ότι η ευρωζώνη αρχίζει να μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Με την ανεργία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, τον πληθωρισμό να φαίνεται ότι μπαίνει σε μια καλύτερη τροχιά και τις μειώσεις των επιτοκίων να είναι ορατές, η οικονομία της ευρωζώνης πρόκειται να έχει μια καλύτερη εικόνα από ό,τι τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ