Σκαρφάλωσε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Σκαρφάλωσε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Στο 2,4% στην ευρωζώνη

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Νέα άνοδο στο 3,4% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο, παρά την εφαρμογή των μέτρων Σκρέκα κατά της ακρίβειας, δείγμα της αναποτελεσματικότητάς τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat -σε μηνιαίο επίπεδο- υπήρξε άνοδος της τάξης του 1,8%, κάτι που δείχνει την αυξητική τάση που υπάρχει.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο, κινούμενος σε αντίθετο κατεύθυνση με τον ελληνικό, ο οποίος παραμένει για 7ο συνεχόμενο μήνα απάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).

Στο 2,3% υποχώρησε στη Γερμανία

Μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,3% τον Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,6% υψηλότερα.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας διαμορφώθηκε στο 3,3%.

Πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια κάτω από το 3% στη Γαλλία

Υποχώρησε κάτω από το 3% ο πληθωρισμός στη Γαλλία, για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με 2,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, από 3,2% τον Φεβρουάριο. Η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις για 2,8% σε έρευνα του Bloomberg.

Στην Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, ο πληθωρισμός είχε ήδη πέσει κάτω από το 2% τον Οκτώβριο. Τα νέα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν επιτάχυνση στο 1,3% από 0,8% που ήταν τον Φεβρουάριο, αλλά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ