Απέφυγε την ύφεση η Ευρωζώνη - Με ανάπτυξη 0,5% κλείνει το 2023 η ευρωπαϊκή οικονομία

Απέφυγε την ύφεση η Ευρωζώνη - Με ανάπτυξη 0,5% κλείνει το 2023 η ευρωπαϊκή οικονομία

Η πρώτη εκτίμηση της Eurostat

Και επίσημα απέφυγε την ύφεση η Ευρωζώνη καθώς με ανάπτυξη 0,5% κλείνει το 2023 η ευρωπαϊκή οικονομία, βάσει της πρώτης εκτίμησης της Eurostat.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αποφεύγοντας και επίσημα την ύφεση πέρυσι. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (Ιουλίου-Σεπτεμβρίου) είχε συρρικνωθεί ελαφρώς κατά 0,1%. Σε τριμηνιαία βάση μάλιστα παρουσιάστηκε ήπια ανάπτυξη 0,1% στην Ευρωζώνη.

Και επίσημα απέφυγε την ύφεση η Ευρωζώνη – Ανάπτυξη 0,5% το 2023-1

Για ολόκληρο το 2023, πάντως, υπενθυμίζεται ότι -σύμφωνα με την τελευταία εκτίμησή της τον Νοέμβριο- η Κομισιόν ανέμενε ανάπτυξη 0,6% φέτος, λέγοντας ότι η οικονομία του μπλοκ έχασε τη δυναμική της.

Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν την αδυναμία της Γερμανίας, της «ατμομηχανής» του ευρωπαϊκού μπλοκ, καθώς συρρικνώθηκε κατά 0,3% το δ’ τρίμηνο. Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου είχε παραμείνει στάσιμη. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η τελευταία δημοσκόπηση ανάμεσα σε επενδυτές έδειξε αισιοδοξία για τη γερμανική οικονομία το 2024.

Ανεργία

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 0,3% στο τέλος του 2023 σε τριμηνιαία βάση. Προηγουμένως, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,2%.

Σε ετησιοποιμένη βάση, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στην Ευρωζώνη, έπειτα από αύξηση 1,3% το τρίτο τρίμηνο.

Και επίσημα απέφυγε την ύφεση η Ευρωζώνη – Ανάπτυξη 0,5% το 2023-2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ