ΕΕ: Eξετάζει ευκολότερη λήψη αποφάσεων και αλλαγές στον προϋπολογισμό για την διεύρυνση
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη διεύρυνση στις 5-6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν την Πέμπτη πώς να ανανεώσουν τη λήψη αποφάσεων και τα οικονομικά της ΕΕ για να είναι έτοιμες για νέα μέλη, καθώς η Κομισιόν θα προτείνει σε υποψηφίους να επιταχύνουν τις προετοιμασίες ένταξης.
Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών υποθέσεων της ΕΕ των 27 σημερινών κρατών μελών στην ισπανική πόλη της Μούρθια επρόκειτο να θέσουν τις βάσεις για μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 5-6 Οκτωβρίου.
"Η διεύρυνση είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση", δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τη διεύρυνση».
Οκτώ χώρες έχουν επί του παρόντος επίσημο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ - Τουρκία, Ουκρανία, Μολδαβία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία - ενώ δύο, η Γεωργία και το Κοσσυφοπέδιο, είναι δυνάμει υποψήφιες χώρες.
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχελί είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΕ θα προβεί σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις παράλληλα με τις προετοιμασίες που πραγματοποιούν οι υποψήφιες χώρες για την εκπλήρωση πολύπλοκων κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ.
Για να βοηθήσει τους υποψηφίους να μεταρρυθμιστούν ταχύτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις επόμενες δύο εβδομάδες ένα πακέτο μέτρων που θα προσφέρει στους υποψηφίους σταδιακή πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ καθώς και επιπλέον μετρητά, είπε ο Varhelyi.
Καθοδηγώντας τις συνομιλίες για τις εσωτερικές προετοιμασίες της ΕΕ είναι ένα έγγραφο που εκπονήθηκε από Γάλλους και Γερμανούς μελετητές, το οποίο ζητά μια ριζική αναθεώρηση της λήψης αποφάσεων και της χρηματοδότησης της ΕΕ προτού μπορέσει να δεχτεί περισσότερες χώρες έως μια δοκιμαστική προθεσμία το 2030.
Η λήψη αποφάσεων είναι καίριας σημασίας, διότι η ΕΕ απαιτεί πλέον ομοφωνία για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, τους φόρους, τα οικονομικά της ΕΕ, ορισμένους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας.
Αυτό έχει ήδη επικριθεί από ορισμένες κυβερνήσεις και εμπειρογνώμονες ως είτε ουσιαστική επιβράδυνση είτε ακόμη και παρεμπόδιση της ανάπτυξης της ΕΕ, καθώς όλες οι αποφάσεις σε αυτούς τους τομείς πρέπει να περιοριστούν στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή.
Ο Varhelyi είπε μετά τη συνάντηση ότι παρά τις προκλήσεις αυτές, η Επιτροπή πίστευε ότι η αποδοχή νέων μελών δεν θα απαιτούσε αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ - μια δυνητικά μακρά και πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί από μόνη της ομοφωνία.
Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αλλάξει τη γεωργική της πολιτική και την περιφερειακή της πολιτική και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, εάν προσχωρήσουν νέα μέλη, αναφέρει η γαλλογερμανική εφημερίδα.
Η γεωργική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να ανανεωθεί, επειδή η αποδοχή της Ουκρανίας της γεωργίας θα άλλαζε δραματικά τις τρέχουσες άμεσες πληρωμές της ΕΕ στους αγρότες.
Μια παρόμοια σημαντική αλλαγή θα συνέβαινε στην περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, βάσει της οποίας τα φτωχότερα μέλη της ΕΕ λαμβάνουν χρήματα για να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.
Τα ταμεία για τη γεωργία και τα περιφερειακά ταμεία αποτελούν τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος του μπλοκ ετησίως. Η γαλλογερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός, αξίας περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ το 2021-2027, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος -- μια πολύ αμφισβητούμενη ιδέα στην ΕΕ.
Το έγγραφο, το οποίο πόλωσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά στις 19 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι ορισμένες χώρες στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία από άλλες, σχηματίζοντας τέσσερα επίπεδα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η βαθύτερη ολοκλήρωση θα ήταν στον εσωτερικό κύκλο παρόμοια με τη ζώνη του ευρώ χρησιμοποιώντας το ενιαίο νόμισμα και τη ζώνη ταξιδιών Σένγκεν χωρίς διαβατήρια, με τη δεύτερη βαθμίδα την ίδια την ΕΕ.
Ο τρίτος, μεγαλύτερος κύκλος θα απαρτίζεται από συνδεδεμένα μέλη που θα συμμετάσχουν στην ενιαία αγορά αγαθών και υπηρεσιών της ΕΕ και θα τηρούν τις κοινές αρχές της ΕΕ - σύμφωνα με την πρόταση που προανήγγειλε ο Varhelyi.
Το τέταρτο θα ήταν η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, ένα εξωτερικό επίπεδο πολιτικής συνεργασίας χωρίς να χρειάζεται να δεσμεύεται από το δίκαιο της ΕΕ.