Barclays για Ελλάδα: Δεν είναι δεδομένη η άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Barclays για Ελλάδα: Δεν είναι δεδομένη η άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Οι αξιολογήσεις της S&P και της Fitch θα είναι αναμφισβήτητα οι πιο καθοριστικές για τις αγορές

Στο ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα αναφέρεται η βρετανική τράπεζα Barclays στην τελευταία της έκθεσή της, τονίζοντας ότι αυτή δεν θεωρείται δεδομένη. Όπως αναφέρει, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG) από την Scope Ratings την περασμένη Παρασκευή, εφιστά την προσοχή στην πιθανότητα η Ελλάδα να αποκτήσει καθεστώς investment grade από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.

Η Barclays υπενθυμίζει ότι η DBRS θα επανεξετάσει την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου που έχει τρέχουσα αξιολόγηση BB (high), με σταθερές προοπτικές, ενώ θα ακολουθήσουν η Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου με τρέχουσα αξιολόγηση Ba3 ( τρεις βαθμίδες κάτω από την IG) , και θετικές προοπτικές, η S&P στις 20 Οκτωβρίου με τωρινή αξιολόγηση BB+, και θετικές προοπτικές και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου με BB+, και σταθερές προοπτικές.

Οι αξιολογήσεις της S&P και της Fitch θα είναι αναμφισβήτητα οι πιο καθοριστικές για τις αγορές, δεδομένου ότι οι εν λόγω οίκοι αξιολογούν σήμερα την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την IG και τείνουν να θεωρούνται μαζί με τη Moody’s σε βασικούς δείκτες ομολόγων.

Η βρετανική τράπεζα αναφέρει ότι οι επικείμενες αναβαθμίσεις από τους εν λόγω οίκους δεν είναι εντελώς δεδομένο γεγονός και σημειώνει ότι η προοπτική της Fitch είναι σταθερή αλλά η θετική προοπτική της S&P θα έχει ισχύσει μόνο για έξι μήνες κατά τη στιγμή της αναθεώρησής της, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης συχνά προτιμούν να περιμένουν ένα έτος ή περισσότερο μετά την ανάθεση θετικής προοπτικής, πριν ξεκινήσουν μια αναβάθμιση.

Ωστόσο, η βρετανική τράπεζα πιστεύει ότι η ενίσχυση των οικονομικών θεμελιωδών μεγεθών της Ελλάδας και το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα στις πρόσφατες εκλογές θέτουν πολύ έντονα στο τραπέζι την πιθανότητα αναβαθμίσεων στις προσεχείς αξιολογήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ