Ο δομικός πληθωρισμός ενδεχομένως έχει κορυφωθεί υποστηρίζει η ΕΚΤ

Ο δομικός πληθωρισμός ενδεχομένως έχει κορυφωθεί υποστηρίζει η ΕΚΤ

Τα νέα στοιχεία ενδέχεται να εδραιώσουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα διακόψει τον Σεπτέμβριο το σερί των επιτοκιακών αυξήσεων

Ο υποκείμενος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει πιθανότατα κορυφωθεί, αν και το ακριβές ύψος του παραμένει αδιευκρίνιστο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρόσφατη αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στα μη πετραλαιοειδή βιομηχανικά αγαθά, όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση του οικονομικού δελτίου της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι φαίνεται να έχει αρχίσει και η πτώση για τις υπηρεσίες.

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αύξησαν τα επιτόκια για ένατη φορά με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να διαμορφώνεται πλέον στο 3,75%, ενώ ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός για αρκετό διάστημα. Σύμφωνα με το Reuters, τα νέα στοιχεία ενδέχεται να εδραιώσουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα διακόψει τον Σεπτέμβριο το σερί των επιτοκιακών αυξήσεων, καθώς ο υποκείμενος πληθωρισμός, που εξαιρεί τις πιο ασταθείς τιμές, παρακολουθείται στενά από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης.

Η κεντρική τράπεζα απαριθμεί περίπου 10 δείκτες υποκείμενου πληθωρισμού — που κυμαίνονται από μέτρα που απλώς εξαλείφουν τις παραδοσιακά ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έως πιο εξελιγμένους δείκτες που χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να επικεντρωθούν σε επίμονες συνιστώσες.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, η πλειονότητα των δεικτών παρείχε ένα χρήσιμες ενδείξεις για το πού κατευθύνονταν οι συνολικά οι τιμές καταναλωτή σε «μεσοπρόθεσμη βάση», ένας σκόπιμα ασαφής όρος που γενικά θεωρείται ότι σημαίνει αρκετά χρόνια.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα περισσότερα από τα μέτρα υποκείμενου πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν έδειχναν σημάδια υποχώρησης και η τελευταία μέτρηση για τον Ιούλιο ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις προσδοκίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,3% τον Ιούνιο, ενώ ο δομικός -που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων- αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,6%.

Ο στόχος της ΕΚΤ για τον ετήσιο πληθωρισμό είναι περίπου στο 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ