Μικρή διόρθωση στην αγορά ομολόγων μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών

Μικρή διόρθωση στην αγορά ομολόγων μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άσκησαν πιέσεις στις τιμές τους προεξοφλώντας την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων.

Στην εγχώρια αγορά οι τιμές διόρθωσαν ελαφρώς μετά το ράλι των προηγούμενων ημέρων.

Πάντως η Βarclays σε σημερινή έκθεση της υποστηρίζει ότι παρά την σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει οι τιμές των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, και την συνεπακόλουθη μείωση του περιθωρίου, υπάρχουν ακόμη πιθανότητες για περαιτέρω συρρίκνωση του.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα πάντα με την Βρετανική τράπεζα συνδέεται με την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα να συμμετάσχουν σε δείκτες στους οποίους επενδύουν μεγάλα funds.

Yπενθυμίζεται ότι κρίσιμη είναι η 9η Ιουνίου οπότε είναι προγραμματισμένο η Fitch να επανεξετάσει την αξιολόγηση της, κατά την οποία σύμφωνα με την Βarcleys είναι πιθανόν να προχωρήσει στην αναβάθμιση της χώρα στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ από ΒΒ+ που είναι σήμερα. Πιθανότερο όμως θεωρεί η Barclays ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θα αναβαθμίσει μόνον τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές, προχωρώντας το Δεκέμβριο, στην απονομή της επενδυτικής βαθμίδας.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος παρατηρήθηκε και σήμερα υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 146 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,90% από 3,86% που έκλεισε χθες έναντι 2,53% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,37% από 1,38% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ, παρόλο ότι το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,707 δολάρια από το επίπεδο των 1,0723 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ