ΕΕ:H εποπτική αρχή ζητά τον περιορισμό της μόχλευσης στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

ΕΕ:H εποπτική αρχή ζητά τον περιορισμό της μόχλευσης στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

Είναι μια από τις πολλές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, οι οποίες κυμαίνονταν από την απαίτηση τακτικών αναφορών από όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης έως την εισαγωγή συγκεκριμένων κανόνων

Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να περιορίσουν τα στοιχήματα μόχλευσης σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης εισάγοντας όρια για επενδυτικά κεφάλαια, ανταλλακτήρια και άλλες εταιρείες για να σταματήσουν οι κραδασμοί σε αυτόν τον κλάδο δήλωσε εποπτικός φορέας της ΕΕ την Πέμπτη.

Είναι μια από τις πολλές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, οι οποίες κυμαίνονταν από την απαίτηση τακτικών αναφορών από όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης έως την εισαγωγή συγκεκριμένων κανόνων για τις μεγαλύτερες εταιρείες σε αυτόν τον χώρο.

Οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν ταραχώδεις για τον κλάδο, κατά τους οποίους η τιμή του bitcoin έπεσε έως και 77%, το κρυπτονόμισμα Luna κατέρρευσε και το ανταλλακτήριο FTX πέρασε από την αγορά διαφημίσεων Super Bowl στη χρεοκοπία.

«Οι συστημικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να προκύψουν γρήγορα και ξαφνικά», ανέφερε σε έκθεσή του το ESRB. «Εάν συνεχιστούν οι ραγδαίες τάσεις ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να θέτουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σε μια προτεινόμενη αλλαγή από τον κανονισμό της ΕΕ που ψηφίστηκε πρόσφατα, το ESRB πρότεινε «την εισαγωγή ορίων μόχλευσης για επενδυτικά κεφάλαια που εκτίθενται σε κρυπτονομίσματα».

Ζήτησε επίσης τον περιορισμό της ικανότητας των εταιρειών κρυπτογράφησης να δανείζουν μάρκες στους πελάτες τους, κάτι που είναι ένας τρόπος για να πραγματοποιούν στοιχήματα με μόχλευση, και να θέσουν υψηλότερες απαιτήσεις εξασφαλίσεων για διανεμημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα και stablecoins.

Οι συστάσεις του ESRB δεν είναι δεσμευτικές, αλλά είναι πιθανό να ενημερώσουν τις μελλοντικές εργασίες της ΕΕ σχετικά με τις νέες εκδόσεις των αγορών της στον κανονισμό για τα κρυπτοστοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ