ΕΕ: Σχεδιάζει σκληρούς κανόνες «value for money» για επενδυτικά προϊόντα

 ΕΕ: Σχεδιάζει σκληρούς κανόνες «value for money» για επενδυτικά προϊόντα

Το σχέδιο νόμου ζητά επίσης από την Επιτροπή να λαμβάνει "διορθωτικά μέτρα" όταν το κόστος που επιβάλλεται σε επενδυτικά κεφάλαια δεν είναι δικαιολογημένο ή ανάλογο με τις αναμενόμενες αποδόσεις

 

Τράπεζες, ασφαλιστές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέπεται να πωλούν κεφάλαια και άλλα προϊόντα σε ολόκληρο το μπλοκ μόνο εάν μπορούσαν να αποδείξουν στις ρυθμιστικές αρχές ότι προσφέρουν αξία για τα χρήματα, σύμφωνα προσχέδια προτάσεων που είδε το Reuters.

Η εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ πρόκειται να δημοσιεύσει νομοθετικές προτάσεις γνωστές ως στρατηγική λιανικής επένδυσης στις 24 Μαΐου για την εμβάθυνση της συμμετοχής των μικρών επενδυτών στις κεφαλαιαγορές, εν μέρει με τη χρήση σκληρότερων κανόνωνγια την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις επενδύσεις.
Τα προσχέδια προτάσεων, με πιθανές περαιτέρω αλλαγές πριν από τη δημοσίευση, αποτελούν μέρος της ώθησης του μπλοκ για την οικοδόμηση μιας πιο αυτόνομης κεφαλαιαγοράς μετά το Brexit και σηματοδοτούν μια σταδιακή αλλαγή στον κανονισμό λιανικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε επίπεδο ΕΕ.
«Ορισμένα επενδυτικά προϊόντα λιανικής στην αγορά εξακολουθούν να ενσωματώνουν αδικαιολόγητα υψηλό κόστος ή/και δεν προσφέρουν αξία στους ιδιώτες επενδυτές», αναφέρουν οι προτάσεις.

Το σχέδιο νόμου καλεί την ΕΑΚΑΑ και τον ομόλογό της στον ασφαλιστικό τομέα, την EIOPA, να καταλήξουν σε σημεία αναφοράς που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ο κλάδος για να δείξει ότι το κόστος ενός προϊόντος είναι δικαιολογημένο και αναλογικό.

«Τα σημεία αναφοράς, ως εργαλείο σύγκρισης, θα πρέπει να κάνουν τη διαδικασία τιμολόγησης – τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο διανομής – πιο αντικειμενική», αναφέρουν οι προτάσεις.

"Μια απόκλιση από το σχετικό σημείο αναφοράς θα πρέπει να εισάγει ένα τεκμήριο ότι το κόστος και οι χρεώσεις είναι πολύ υψηλές και ότι το προϊόν δεν θα προσφέρει Value for Money, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί διαφορετικά."

Το σχέδιο νόμου ζητά επίσης από την Επιτροπή να λαμβάνει "διορθωτικά μέτρα" όταν το κόστος που επιβάλλεται σε επενδυτικά κεφάλαια δεν είναι δικαιολογημένο ή ανάλογο με τις αναμενόμενες αποδόσεις.

Το σχέδιο κανόνων περιέχει επίσης μια προτεινόμενη απαγόρευση κινήτρων ή προμήθειας για πωλήσεις προϊόντων χωρίς συμβουλές, μια μερική υποχώρηση από μια πιθανή γενική απαγόρευση των κινήτρων που σηματοδότησε η επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ Mairead McGuinness τον περασμένο μήνα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το σχέδιο κανόνων, με ορισμένους νομοθέτες να αναμένεται να πιέσουν για μια γενική απαγόρευση των κινήτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ