Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι που εξακολουθούν να εργάζονται

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι που εξακολουθούν να εργάζονται

Η μείωση της σύνταξης από 1η Μαρτίου 2022 για παλαιούς συνταξιούχους , οι οποίοι συνεχίζουν την εργασία τους , δημιουργεί νέα δεδομένα και μια νέα πραγματικότητα για εργαζόμενους συνταξιούχους με βάση και το καθεστώς που ισχύει για τους νέους συνταξιούχους.

Ας δούμε αναλυτικά τις ομάδες εργαζόμενων συνταξιούχων και τι ακριβώς ισχύει:

Έχουμε λοιπόν τους συνταξιούχους , οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως παλαιοί , έχοντας συνταξιοδοτηθεί πριν τις 13/5/2016 και συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι σήμερα , με ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης , αλλά και της εργασίας πριν την ανωτέρω ημερομηνία.

Οι ανωτέρω συνταξιούχοι εργαζόμενοι είχαν περικοπή στη σύνταξή τους για τα ποσό σύνταξης που υπερέβαινε τα 1007 ευρώ, όταν συνέχιζαν με μισθωτή εργασία ή τα 2014 ευρώ όταν συνέχιζαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από 1/3/2022 προβλέπεται μείωση των συντάξεων αυτών των συνταξιούχων κατά 30% ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης και ανεξάρτητα από το χρόνο εργασίας τους , ακόμη και με μία ημέρα εργασίας το μήνα.

Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας είναι χρήσιμο να δηλώσουν ότι συνεχίζουν να εργάζονται , ακόμη και αν το έχουν δηλώσει στο Φορέα συνταξιοδότησής τους κατά την υποβολή της αίτησης . Δεν είναι δεδομένο ότι το μηχανογραφικό σύστημα είναι ενημερωμένο. Επίσης χρήσιμο είναι να δηλώσουν την ενδεχόμενη διακοπή της εργασίας τους , για να μην υποστούν την περικοπή.

Στην ανωτέρω ομάδα ανήκουν και όσοι έχουν λάβει σύνταξη από ένα ασφαλιστικό φορέα πριν τις 13/5/2016, συνέχισαν και συνεχίζουν την εργασία τους , ενώ έλαβαν σύνταξη από δεύτερο φορέα , μετά τις 13/5/2016, όπως συμβαίνει με ιατρούς, μηχανικούς και επιτηδευματίες , οι οποίοι πέρα της μείωσης κατά 30% της σύνταξης από το δεύτερο φορέα, θα έχουν μείωση και στην πρώτη σύνταξη κατά 30% για όσο διάστημα βεβαίως συνεχίσουν να εργάζονται.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι οι οποίοι ανέλαβαν εργασία από 13/5/2016 και μετά έχουν ήδη μείωση της σύνταξής τους κατά 60% μέχρι 28/2/2020 και 30% μετά την 1/3/2020 και εάν δεν έχουν δηλώσει την εργασία τους θα πρέπει να το κάνουν άμεσα.

Μεγάλη ομάδα , πάνω από 25.000 , είναι και οι νέοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι των οποίων οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση υποβλήθηκαν από 13/5/2013 και μετά, ενώ συνέχισαν να εργάζονται ή κάποια χρονική στιγμή κατά την ανωτέρω περίοδο ανέλαβαν εργασία ως μισθωτοί ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι συνταξιούχοι της ανωτέρω κατηγορίας είχαν μείωση 60% στη σύνταξή τους μέχρι 28/2/2020 και 30% από 1/3/2020 και μετά. Εφόσον έχει δηλωθεί η εργασία και γίνεται η προβλεπόμενη περικοπή , δεν έχουν κανένα λόγο να υποβάλλουν νέα δήλωση εργασίας. Εάν όμως δεν έχει δηλωθεί η εργασία και δεν υπάρχει η περικοπή , θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Γενική αρχή και υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση, είναι ο συνταξιούχος να δηλώνει στον ασφαλιστικό του φορέα την ανάληψη εργασίας με οποιαδήποτε σχέση, έτσι ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε πρόστιμα υψηλά που φθάνουν το ποσό των συντάξεων ενός έτους.

Όλα τα ανωτέρω έχουν μια χρησιμότητα να τα αναφέρουμε για να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος μια εικόνα των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του.

Ωστόσο το κεντρικό θέμα για όλους είναι ότι με το χαμηλό επίπεδο συντάξεων που έχει διαμορφωθεί πλέον στη χώρα μας , καθιστά την εργασία επιβεβλημένη για όποιους και όσους μπορούν να την εξασφαλίσουν και μάλιστα σε προχωρημένες ηλικίες. Οι συνθήκες σίγουρα δεν είναι όπως στο παρελθόν και χρειάζεται να αναθεωρηθούν ορισμένες αποφάσεις της τελευταίας περιόδου.

Οι χαμηλές συντάξεις δεν μπορούν να υφίστανται μείωση και σε κάθε περίπτωση ή όποια μείωση δεν μπορεί να γίνεται ανεξαρτήτως του χρόνου εργασίας. Διαφορετικά, πέρα από τις αδικίες , είναι βέβαιο ότι η μαύρη εργασία θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ