Ο κίνδυνος να χαθεί και η τελευταία ευκαιρία των οφειλετών

Ο κίνδυνος να χαθεί και η τελευταία ευκαιρία των οφειλετών

Η ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση, όχι η πρώτη τα τελευταία 10 τουλάχιστον  χρόνια, αλλά οπωσδήποτε χρήσιμη και αναγκαία.  

Οι οφειλές αυξήθηκαν σημαντικά, σχεδόν τριπλασιάστηκαν, τα χρόνια της κρίσης και κατέστη πλέον εντελώς απαραίτητη μια ρύθμιση που θα διευκόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να ενταχθούν και να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Η Κυβέρνηση μιλάει για την τελευταία ευκαιρία που δίνεται, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται μια πρακτική, η οποία μεταξύ άλλων ευνοεί και στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Τα χρόνια της κρίσης όμως, ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος και ήταν πολλοί εκείνοι που ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Το βέβαιο είναι ότι και σήμερα πολλοί από τους οφειλέτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να ενταχθούν στη ρύθμιση. Εκατοντάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι διέκοψαν και άλλοι συνεχίζουν και σήμερα να διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, μένοντας χωρίς εισόδημα και αφήνοντας πίσω τους μόνο χρέη.

Επομένως δεν θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα ούτε από αυτή τη νέα ρύθμιση, για τον πρόσθετο λόγο ότι οι φόροι, οι εισφορές και οι λοιπές επιβαρύνσεις, εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα υψηλές στη χώρα μας.

Οι πληγές που άφησε η κρίση, θα χρειαστούν χρόνια για να επουλωθούν.

Εκείνο, ωστόσο , που έχει ιδιαίτερη αξία στην παρούσα φάση , είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες, προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στη ρύθμιση.

Σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι για πολλούς δεν μπορεί να προσδιοριστεί η οφειλή, ελλείψει στοιχείων των Ταμείων. Το γεγονός ότι δεν έχουν εκκαθαριστεί οι εισφορές, επομένως και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, για προηγούμενα χρόνια αλλά κυρίως για το 2018. Το γεγονός επίσης ότι δεν μπορεί, επί του παρόντος τουλάχιστον, να προσδιοριστεί το ύψος της οφειλής για τις τρέχουσες εισφορές του 2019, δημιουργούν αδυναμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας και ένταξης στη ρύθμιση.

Υπάρχουν οφειλέτες που προσέρχονται στα Ταμεία για να πληρώσουν ακόμη και εφάπαξ την οφειλή τους προκειμένου να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και συναντούν ανυπέρβλητα διαδικαστικά εμπόδια.

Για πολλά, τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα, δεν υπάρχουν κεντρικές οδηγίες και κατευθύνσεις και οι υπάλληλοι ταλαιπωρούνται μαζί με τους πολίτες προσπαθώντας να δώσουν λύσεις.

Το βέβαιο είναι ότι, μέσα σε έναν ΕΦΚΑ με μεγάλα λειτουργικά προβλήματα, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διευκολυνθεί η πρόσβαση και η εξυπηρέτηση των οφειλετών, για να ενταχθούν στη ρύθμιση. Και μάλιστα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου , όταν βρισκόμαστε στον Αύγουστο το μήνα με τις μεγαλύτερες αρρυθμίες στο Δημόσιο , λόγω των αδειών.

Θα χρειαστεί παράταση και νέες προθεσμίες πέρα από το τέλος Σεπτεμβρίου; Είναι πολύ πιθανό και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. Όμως δεν αρκεί η όποια παράταση.

Και μέχρι το Δεκέμβριο να δοθεί, δεν θα λυθούν τα προβλήματα, εάν δεν υπάρξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο και πολύ συντονισμένες προσπάθειες, με άμεση έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών προς τις υπηρεσίες και όσο το δυνατόν με απλούστευση των διαδικασιών.

Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η «τελευταία» ευκαιρία τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ