Ευρώπη: Οι δαπάνες για την ενεργειακή κρίση πλησιάζουν τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ

 Ευρώπη: Οι δαπάνες για την ενεργειακή κρίση πλησιάζουν τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιτάχυνση της ενεργειακής κρίσης

 

Οι δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών για την προστασία των νοικοκυριών και των εταιρειών από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει ανέλθει σε σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσαν ερευνητές τη Δευτέρα, καλώντας τις χώρες να είναι πιο στοχευμένες στις δαπάνες τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιτάχυνση της ενεργειακής κρίσης, ενώ η Βρετανία διέθεσε 103 δισεκατομμύρια ευρώ και η Νορβηγία 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την ανάλυση του think-tank Bruegel.

Το σύνολο των 792 δισεκατομμυρίων ευρώ συγκρίνεται με τα 706 δισεκατομμύρια ευρώ στην τελευταία αξιολόγηση του Bruegel τον Νοέμβριο, καθώς οι χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα τις συνέπειες από τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία το 2022.

Η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα δαπανών, διαθέτοντας σχεδόν 270 δισεκατομμύρια ευρώ - ένα ποσό που επισκίασε όλες τις άλλες χώρες. Η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι επόμενες υψηλότερες, αν και η καθεμία ξόδεψε λιγότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ ξόδεψαν ένα κλάσμα από αυτό.
Σε κατά κεφαλήν βάση, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία είχαν τις μεγαλύτερες δαπάνες.
Οι δαπάνες που προορίζονται από τις χώρες για την ενεργειακή κρίση βρίσκονται πλέον στο ίδιο επίπεδο με το ταμείο ανάκαμψης του COVID-19 της ΕΕ, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο συμφωνήθηκε το 2020, οι Βρυξέλλες να αναλάβουν κοινό χρέος και να το μεταβιβάσουν στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η ενημέρωση για τις ενεργειακές δαπάνες έρχεται καθώς οι χώρες συζητούν τις προτάσεις της ΕΕ για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για έργα πράσινης τεχνολογίας, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να ανταγωνιστεί τις επιδοτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Αυτά τα σχέδια έχουν εγείρει ανησυχίες σε ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ ότι η ενθάρρυνση περισσότερων κρατικών ενισχύσεων θα αναστατώσει την εσωτερική αγορά του μπλοκ. Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το τεράστιο πακέτο ενεργειακής της βοήθειας, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά άλλα κράτη της ΕΕ.
Το Bruegel αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις είχαν επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξης σε μη στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της λιανικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ενέργεια, όπως περικοπές ΦΠΑ στη βενζίνη ή ανώτατα όρια τιμών λιανικής ενέργειας.

Το think-tank είπε ότι η δυναμική πρέπει να αλλάξει, καθώς τα κράτη εξαντλούνται από δημοσιονομικό χώρο για να διατηρήσουν τόσο ευρεία χρηματοδότηση.

«Αντί για μέτρα μείωσης των τιμών που είναι de facto επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να προωθήσουν περισσότερες εισοδηματικές πολιτικές στήριξης με στόχο τα δύο χαμηλότερα πεμπτημάρια της κατανομής του εισοδήματος και προς στρατηγικούς τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο ερευνητής αναλυτής Giovanni Sgaravatti.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ